Nostradamus din Craiova

Gelu Vișan, omul lui Băsescu, rămas fără “coledzi”, a devenit mare analist politic și este nelipsit de la clăcile moderate de Ciutacu, de la rOTV. Apartenența la gruparea condusă de fostul tătuc al “sistemului” îi oferă prin transfer o aură de credibilitate, ceea ce face a ca multe din spusele sale să aibă ecou în mass media și în opinia publică.

Ultima bombă “marca Vișan” a fost aruncată când românii nu se treziseră din mahmureala chefurilor sardanapalice, prilejuite de sărbătoarea nașterii Domnului. Poate de aceea a simțit nevoia să mai repete avertismentele și după Anul Nou.

Nostradamus din Craiova ne avertizează că România este păscută de mari pericole; de la instaurarea anarhiei până la destrămarea teritorială. Și toate acestea vor avea o singură cauză: protestele “rezistenților”, care nu vor mai fi la fel de pașnice ca până acum, ci pe modelul sângerosului “maidan” de la Kiev.

Nu știm ce alte informații deține Vișan, dar deja pe facebook a început pregătirea de artilerie pentru un mare protest organizat de tefeliști pe 20 ianuarie. Chemări de genul “Tot Clujul la București”, lansată de un fost student tomnatic, care acum vreo 10 ani vindea on-line instalații de fraudare a examenelor, au apărut deja în spațiul virtual.

Haștagiștii mizează pe faptul că mulți români, după ce s-au săturat de bătut polițiști, neveste și cai, ar avea chef să caftească și niscavai jandarmi, parlamentari ori vreun ministru cu cravată roșie.

Nu contează că n-au citit legile justiției, pentru că nici organizatorii nu le-au citit. Important este să facă gălăgie și, dacă e cazul, să dea năvală peste miniștri și parlamentari și să-I scoată în șuturi din sedii, pentru a pe scaunele calde să se așeze alte cururi ce urmează să fie pupate de buzele delicate ale profesioniștilor diversiunii.

De partea cealaltă, coaliția aflată la guvernare schimbă legile justiției cu aceeași viteză cu care manechinele își schimbă ținutele la marile parăzi, oferind muniție contestatarilor care, deocamdată, latră precum câinii la lună. Dar dacă Vișan are dreptate? Dacă “maidanul” și coridorul revizionist nu sunt simple vorbe de clacă și pot deveni realitate? Se întoarce România în anii ’90 și trebuie s-o luăm de la capăt cu democrația, caz în care n-am mai fi compatibili nici cu NATO și nici cu UE? Vom fi noi în stare să facem față singuri actualelor provocări economice, politico-militare sau geostrategice?

Aceste întrebări ar trebui să și le pună și protestatarii care protestează de dragul protestelor, fără să știe de ce și pentru ce. Pentru că dacă frumusețea nu justifică prostituția, cu atât mai puțin prostia nu justifică anarhia.

Oamenii dornici de putere ori, pur și simplu, iubitori de adrenalină, ar trebui să înțeleagă că jocul politic democratic nu se desfășoară în stradă, ci în forurile constituționale. Iar dacă strigi “crimă” după ce ai primit o palmă, nimeni nu te va mai lua în seamă, orice ai striga când va fi vorba cu adevărat de crimă.

Șt. B.