Noi reguli pentru reducerea risipei alimentare

Magazinele și restaurantele sunt obligate să vândă la preț redus produsele aproape de expirare sau să le doneze. Asta prevede noua lege adoptată în Parlament. Regulile vizează doar comerțul, nu și gospodăriile.
Potrivit noii legi, magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preț redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate și să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează. Operatorii economici nu pot declara ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute și încă bune pentru consum, iar dacă fac acest lucru, pot primi amenzi de la 10.000 la 40.000 lei.
Dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcționate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.
Legea mai prevede că restaurantele trebuie să le faciliteze consumatorilor să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.
Printre măsurile propuse de această lege se numără:
- Scăderea prețului la alimente înainte de data expirării
- Donarea alimentelor
- Transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea alimentelor
- Folosirea alimentelor la compost
Aceste măsuri pot fi implementate atât de operatorii economici, cât și de autorități
Până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii trebuie să creeze o platformă națională digitală, unde operatorii economici vor fi obligați să raporteze anual datele referitoare la măsurile de prevenire a risipei alimentare pe care le-au aplicat.
Mircea OLTEANU