Noi reglementari fiscale pentru plafonul de TVA
Proiectul referitor la noile reguli pentru plafonul de TVA de 395.000 lei conține aspecte problematice pentru micile întreprinderi, iar alte state membre ale Uniunii Europene adoptă abordări diferite, afirmă reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
Într-un comunicat emis joi, CCF subliniază că noile reglementări fiscale propuse de Ministerul Finanțelor vor avea un impact negativ asupra micilor afaceri.
Organizația subliniază că Ministerul Finanțelor a optat pentru cea mai strictă variantă în ceea ce privește regulile de depășire a plafonului, reprezentând o transpunere extrem de restrânsă a dispozițiilor Directivei TVA.
„Înregistrarea în scopuri de TVA va fi una retroactivă. Dacă un operator economic a depășit plafonul de 300.000 lei oricând înainte de 1 aprilie (ex. 2022, 2023, 2024 sau începutul anului 2025), nu putem înțelege cum s-ar putea aplica prevederile referitoare la înregistrare aplicabile după 1 aprilie 2025. În unele state membre ale Uniunii Europene, atunci când o întreprindere depășește plafonul de scutire de TVA, partea din tranzacție care depășește plafonul este supusă TVA, dar restul tranzacției poate rămâne scutit”, transmite organizația.
CCF subliniază că una dintre cele mai problematice prevederi se referă la faptul că, odată ce plafonul național de 395.000 lei este depășit, persoana impozabilă care beneficiază de regimul special de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA și să aplice regimul de taxare începând cu data depășirii acestuia.
Conform proiectului Ministerului, solicitarea de înregistrare ar trebui să fie efectuată exact în ziua în care se depășește plafonul de scutire, iar înregistrarea va fi considerată valabilă începând cu acea dată.
Directiva (2020/285) prevede o serie de opțiuni care ar fi permis aplicarea unui sistem mai apropiat de ceea ce avem în prezent. A fost aleasă cea mai restrictivă variantă, fiind o transpunere foarte limitată a prevederilor Directivei TVA, nefiind permisă niciun fel de depășire a plafonului de scutire, deși ar fi putut fi aplicată cel mult o depășire de 25% a plafonului de scutire.
Adriana VENE