Niţulescu visează la gloria de altădată a PDL, în Teleorman

La câteva zile de la depunerea candidaturilor, Constantin Amarie, pretendent la şefia Consiliului Judeţean şi Georgică Păunescu, candidatul PDL la Primăria Turnu Măgurele s-au prezentat în faţa mass-media locale, alături de noul şef al pedeliştilor teleormăneni, Teodor Niţulescu.
Cei doi candidaţi, în principal Georgică Păunescu, şi-au expus sumar5 principalele obiective şi strategii electorale, lăsându-l pe Teodor Niţulescu să se desfăşoare.
Dispărut o vreme de pe scena politică teleormăneană, Niţulescu a dovedit un aplomb deosebit şi un debit de informaţii, expuse într-un ritm care i-a pus în dificultate pe jurnaliştii care au făcut imprudenţa să vină fără reportofon. Întrucât am dispus de asemenea accesoriu, vă redăm mai jos, în cvasitotalitate, expozeul fostului prefect.
“Astăzi am avut o întâlnire cu colegii de partid. Ştiţi că de aproximativ o săptămână sunt nominalizat la conducerea PDL Teleorman, ca preşedinte interimar, perioadă scurtă în care am avut câteva întâlniri informale cu primarii PDL, preşedinţii organizaţiilor locale, o parte din fostul staff de conducere al organizaţiei PDL Teleorman, deputatul Militaru şi ceilalţi aşa-zişi grei ai partidului, pentru că, până la urmă, PDL are nişte grei şi la nivelul judeţului Teleorman, cum are la nivel central şi USL-ul.
Încercăm să formăm un Birou Permanent Judeţean competitiv, care să restructureze partidul şi care să-l pregătească pentru viitoarele bătălii electorale, în primul rând să pregătească o alternativă la actuala conducere a judeţului, mă refer la Consiliul Judeţean, la Prefectura judeţului, la administraţia publică locală. Pentru că acesta este scopul nostru, să creionăm un program de dezvoltare a judeţului, pliat pe nevoile actuale ale Teleormanului şi sperăm noi ca să fie cel pe care electoratul, în perioada imediat următoare, să-l îmbrăţişeze şi pe care să avem şansa să-l punem în practică începând cu 2016.
Eu mi-am propus câteva ţinte electorale în activitatea de preşedinte, pe lângă restructurarea şi organizarea partidului care este primul obiectiv care trebuie rezolvat într-un regim de urgenţă, având în vedere că pe 3 februarie avem alegeri parţiale în judeţul nostru. Urmează un examen şi mai greu, europarlamentarele din primăvara anului 2014, după care vor urma prezidenţialele în toamna anului 2014, apoi alegerile locale şi parlamentarele în 2016.
Timpul trece foarte repede şi tot ciclul acesta electoral o să fie plin de evenimente electorale. Niciodată după alegerile locale când eu am coordonat ca să zic campania electorală a PDL la nivel de judeţ, nefiind investit cu această funcţie, fiind candidat. Dar în lipsa unei echipe de campanie care nu era constituită atunci, am fost cel care a coordonat. N-am făcut analiză la nivelul judeţului. Ea a fost amânată. Ne-a cerut BPC naţional să facem o astfel de analiză până la jumătatea lunii februarie. Eu pot să vă spun că rezultatele PDL la alegerilor locale n-au fost unele slabe. Chiar astăzi discutam cu colegii mei prezenţi aici, de faţă. Pe lângă cei 23 de primari pe care i-am câştigat am mai avut încă 12 organizaţii locale unde am pierdut la mustaţă: între 100-150 voturi diferenţă. Dacă ne-am fi concentrat mai bine, probabil am fi avut încă 5–6 primari în plus.
Ca o părere personală, este greşeală ca un primar care câştigă un mandat la un partid aflat într-o groapă de potenţial electoral aşa cum a fost PDL-ul în vara anul 2012, să facă imprudenţa să treacă la alt partid şi peste un ciclu electoral să se găsească în aceeaşi situaţie. Adică, dacă ai câştigat un mandat când a fost foarte greu, rămâi acolo pentru că ciclul următor îţi va fi mai uşor, sigur, când partidul n-o să mai fie în situaţia aia. S-ar putea ca în 2016 USL-ul să fie în situaţia PDL-ului, şi PDL-ul invers. Şi atunci e păcat să facă o astfel de greşeală. Adică n-are nicio raţiune. Mai ales că se pare că zorii Guvernului Ponta 2 nu prea sunt aşa de luminoşi. Adică, bănuţi nu prea sunt. Şi atunci care să fie raţiunea pentru care să te perinzi pe la celelalte partide.
Şi-aşa eu cred că banii pentru administraţia locală vor fi foarte puţini în anii ăştia. Foarte puţini, ba chiar deloc. Dacă vor fi nişte bani, vor fi ca să continue proiectele care au fost începute, pentru că au generat nişte costuri şi dacă vor rămâne ani întregi nereluate proiectele respective, banii aceia au fost aruncaţi. Eu aşa aş face, dacă aş fi primul ministru în România. Şi ca să deschizi noi proiecte, singura direcţie la care trebuie să apeleze aleşii locali, în speţă primarii, sunt fondurile europene. Altă soluţie nu cred că au în momentul de faţă. Deci, eu, din punctul acesta de vedere, mari investiţi nu văd la nivelul judeţului Teleorman şi nici în administraţia publică locală. Şi vă vorbesc ca un om care a trecut prin nişte funcţii care mă îndreptăţesc să spun lucrul acesta. În mare, situaţia fiind creionată, ţin să vă informez că vineri o să fie un Colegiu Director. Am stabilit, astăzi, un staff de campanie care va fi aprobat vineri în Colegiul Director. El va fi condus de Lucian Militaru, ca director de campanie, secondat de Costică Berechet, director adjunct. Tot vineri o să stabilim în cadrul şedinţei şi deciziile pentru preşedinţii interimari ai organizaţiilor locale, cei care au fost schimbaţi de fosta conducere interimară a partidului.
Deci, în general, noi am contactat oamenii care au luptat la locale şi care au dus bătălia grea la locale şi i-am rechemat la partid. O parte din ei plecaseră. Au revenit toţi fără nici un fel de excepţie. Atmosfera e destul de bună la partid. E o atmosferă colegială, se încheagă o echipă la nivelul judeţului Teleorman. Sigur, este un examen şi pe 3 februarie, de care trebuie să ţinem cont ca partidul să nu mai iasă aşa de şifonat ca la alegerile parlamentare.
Eu cred c-o să facem o figură frumoasă la aceste alegeri locale parţiale şi vreau să scoatem un scor cât mai bun. Suntem în plină pregătire, în plină organizare şi sunt convins că ea va fi finalizată la timp optim astfel încât să putem să abordăm campania scurtă de 2 săptămâni, de pe nişte poziţii care să ne ofere rezultate cât de cât mulţumitoare pentru noi şi pentru conducerea partidului.
Trebuie să fie un moment de relansare pentru PDL, însă, ţintele cu adevărat electorale, eu pot să le spun de pe acum şi o să mă apreciaţi că am fost aşa de clarvăzător în timp. Şi că m-am angajat să duc partidul pe nişte locuri care să fie onorante în politica românească şi c-am şi reuşit acest lucru. Deci, ne propunem să fim în primele 10 organizaţii la europarlamentare din ţară. Ale PDL, evident. Nu facem concurenţă cu USL-ul. În primele 5 la locale şi în primele 3 la parlamentare. Este, dacă vreţi, o reeditare a parcursului pe care l-a avut organizaţia PSD Teleorman sub comanda mea. Când am preluat-o în 2000 era o organizaţie cu 13 primari. A fost la Referendumul pentru Constituţie din 2003 în primele 10 organizaţii din ţară, a fost la locale în primele 5 şi a fost pe primul loc la parlamentarele din 2004. Pe vremea aia eram preşedintele organizaţiei judeţene a PSD. Eu, din 2004, n-am mai condus un partid aşa mare cum este PDL-ul, pe care l-am slujit şi înainte, când am fost primar. Am fost omul care a contribuit la destructurarea lui după plecarea mea în 2000, ca primar al municipiului, şi cred că e de datoria mea să-l reconstruiesc acum şi să-l redau judeţului aşa cum era în anul 2000. Adică, principala forţă politică a acestui judeţ. Pentru mine nu este o sarcină imposibilă. Eu sunt convins c-o să reuşesc, că altfel nici nu m-aş fi angajat, n-aş fi venit aici, la PDL, ca preşedinte, numai să fiu preşedinte. Nu m-ar fi interesat subiectul dacă nu mi-aş propune ca PDL filiala Teleorman să fie în primele 3 organizaţii naţionale şi în Guvernul pe care o să-l facem, probabil, începând cu 2014, 2015, 2016, să avem cel puţin un post de ministru şi unul de secretar de stat, oameni care în administraţia publică locală să permită alocarea de fonduri pentru dezvoltarea acestui judeţ, multă vreme vitregit de soartă.
În ceea ce priveşte perspectiva regionalizării nu mă sperie deloc pentru că sunt convins că nu se va face. Nici Constituţia nu se va modifica, nici regionalizarea nu se va face. Regionalizarea se va face şi Constituţia se va modifica în 2016 când PDL, împreună cu forţele de dreapta, vor avea 80% în Parlament. Ca în Ungaria. Dacă vă uitaţi în spate, noi suntem cu un ciclu electoral în spatele ungurilor.
USL-ul are acum 37 preşedinţi de consilii judeţene. Vă spune unul care a fost în interiorul PSD-ului. Ştiţi ce forţă au căpătat aceşti preşedinţi? Ştiţi că PSD-ul este condus de preşedinţii consiliilor judeţene? Vă spun eu, dacă nu ştiaţi lucrul acesta. Singurul care într-adevăr s-a impus asupra administraţiei publice locale a fost Adrian Năstase. Atât. De atunci nici un preşedinte al PSD-ului nu mai are „statura” ca să se impună asupra teritoriului.
De multe ori poate sunt antipatic la o parte din presa locală pentru că de multe ori eu sunt foarte riguros în toate afirmaţiile pe care le fac. Din păcate, o parte a presei locale nu e atentă la ce spun eu. Toată lumea spune: ”Niţulescu ăsta e aşa de isteţ că trebuie să ne păcălească el cu ceva”.
Dar nu e adevărat. Toată lumea are impresia asta. E o prostie. Şi o parte din electorat are aceeaşi impresie: „Ăsta e prea afurisit, prea ne păcăleşte”. Nu e adevărat. Luaţi toată activitatea mea politică şi disecaţi-o cinstit. Să vedeţi că niciodată eu nu păcălesc.
Trebuie să mai amintesc nişte lucruri în sprijinul celor ce afirm acum. Exact atunci când eram preşedintele PSD-ului şi am deschis partidul total şi l-am luat pe Dragnea în partid, atunci toată lumea mi-a zis: „Dom’le, nu-l lua că ăsta vrea să-ţi ia locul”. Şi care e problema, am zis eu, un partid trebuie să fie deschis, le-am spus colegilor mei.
PDL-ul de când am ajuns eu preşedinte va fi un partid deschis pentru toţi oamenii valoroşi care vor să vină şi care vor să facă politică de dreapta. Şi care să se opună actualei guvernări care în opinia noastră nu va rezolva problema României, ba, din contră, o va acutiza.
Am să-mi schimb total stilul total în ceea ce priveşte politica PDL-ului la nivel de judeţ şi a mea ca persoană şi ca preşedinte de partid. Deci acuzaţii şi atacuri la persoană de genul celor pe care le făceam cu Tel Drumul vor înceta. Am să le semnalez ca simplu fapt, pentru că sunt organe abilitate care se ocupă de aceste lucruri. Eu mă voi ocupa strict de construcţia acestui judeţ, de programele de dezvoltare, de lucrurile bune”.
Mai ales că printre cei citaţi ca revenind la vârful conducerii partidului se numără şi Adrian Bădulescu, un alt pedelist de frunte, pus în umbră de fosta conducere.
Deocamdată, ne abţinem de la orice comentariu aşteptând cu interes evoluţia evenimentelor.

A consemnat M. MEILĂ