Nereguli la promoțiile de rechizite și uniforme școlare

Aproape toți operatorii economici din județul Teleorman care comercializează rechizitie și uniforme școlare, verificați de inspectorii din cadrul CJPC Terleorman, au fost sancționați, în urma abaterilor constatate. Este vorba despre 14 operatori economici la care s-au constatat nereguli, din totalul celor 15 verificați. Acțiunile de control ale inspectorilor CJPC Teleorman s-au desfășurat în Alexandria, Turnu Măgurele, Videle și Roșiorii de Vede, Gratia, Dobrotești, Cosmești, în cadrul unei acțiuni ce a vizat respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în cazul promoţiilor de rechizite şi uniforme şcolare.

În urma neregulilor constatate la 14 operatori economici, au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 27000 lei și 6 avertismente. Au fost aplicate 5 avertismente pentru abaterile constatate la rechizitele școlare și 4 amenzi în valoare de 12000 lei. În ceea ce privește abaterile constatate la uniformele școlare, sancțiunile au constat într-un avertisment și 4 amenzi în valoare de 12000 lei.

Inspectorii CJPC Teleorman au dispus oprirea temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 11287 lei, după cum urmează: rechizite şcolare, în valoare de 2582 lei și uniforme școlare, în valoare de 8705 lei.

Au fost verificate rechizite școlare în valoare de 5496 lei și s-au constatat abateri la rechizite școlare în valoare de 2582 lei.

Valoarea uniformelor școlare controlate a fost de 11635 lei, iar cea a abaterilor constatate la uniformele școlare a fost de 8705 lei.

Potrivit unui comunicat de presă la CJPC Teleorman, neregulile constatate în urma acțiunilor de control au constat în:

  • comercializarea de rechizite școlare, import China pe a căror etichete nu erau înscrise: denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului/importatorului, compoziția hârtiei, număr de pagini – la 9 operatori economici;
  • comercializarea de uniforme şcolare pentru băieți şi pentru fete, import China, pe a căror etichetă nu erau inscripționate denumirea și adresa producător/importator, compoziția fibroasă (la 3 operatori economici);
  • comercializare uniforme școlare cu elemente de informare si caracterizare netraduse în limba română (la 2 operatori economici);
  • comercializare rechizite școlare fără a avea afişate preţurile în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit (la un operator economic).

M. MEILĂ