Nepăsare, incompetenţă sau amândouă la un loc

În urmă cu aproximativ două săptămâni relatam o întâmplare petrecută la ceas de seară, în comuna Suhaia. Un cetăţean a parcat o autoutilitară de marfă în faţa unui magazin din comună. Perfect regulamentar, cu poziţiile aprinse, dar, “chior de beat” după cum spune păgubaşul şi martorii, un tractorist aflat la volanul unui tractor ce tracta un disc a acroşat maşina şi a avariat-o serios, apoi vinovatul a fugit pe câmp, de unde a fost recuperat de şeful de poliţie, care plecase cu nevasta împricinatului să-l caute.
Din acest moment începe o sarabandă de întâmplări care pun sub semnul îndoielii competenţa şi bunăcredinţa faţă de cetăţeanul generic a şefului de post din Suhaia.
Mai întâi el declară răspicat şi senin păgubaşului că n-are formularele necesare întocmirii procesului verbal prin care să se consemneze evenimentul şi nici un etilotest cu care să măsoare alcoolemia tractoristului, acest lucru urmând să se facă la spitalul din Zimnicea.
Aşa că păgubaşul e îndemnat să-şi vadă de treabă, urmând ca a doua zi să se lămurească situaţia iar omul să primească procesul verbal, în baza căruia urma să facă demersurile legale.
Din păcate, şeful de post Gheorghe Mitruleasa, a catadicsit să-i răspundă la telefon abia după patru zile de insistenţe. Şi acesta l-a îndemnat să se adreseze poliţiei din Zimnicea şi să solicite informaţiile şi documentele pe care le consideră necesare, deşi fapta se petrecuse în “parohia” sa, el mulţumindu-se să-i înmâneze păgubitului doar dovada de reparaţie a autovehiculului.
Iată ce ne-a declarat ieri şoferul “tras pe dreapta” de indolenţa unui poliţist, pe care l-am contactat telefonic:
“Nu este normal, să fiu purtat aşa pe drumuri, în situaţia în care ar fi putut foarte uşor să-mi facă şi mie o copie după acel proces verbal, după care umblu de zile întregi şi din care reiese, după cum spune poliţaiul, că alcoolemia tractoristului care a fugit de la locul faptei, ar fi fost de 0,64 la mie alcool în aerul expirat. Însă, eu nu am văzut nici testele probelor de sânge şi nici acest proces verbal, nici până în ziua de azi.
Singurul act încheiat la acel post de poliţie, a fost dovada de reparaţie a autovehiculului, dar şi aceasta este incompletă pentru că în conţinutul actului nu este specificat numele adevăratului vinovat”.
Anghel Bulumac ne-a mai spus că deşi au trecut atâtea zile, până în prezent n-a fost audiat nici unul dintre cei 7 -8 martori care s-au aflat la faţa locului în momentul accidentului şi nici cel al cărui nume a fost menţionat în declaraţia păgubitului.
Acest caz nu poate să nu-ţi ridice numeroase semne de întrebare cu privire la atitudinea şefului de post. Are vreun motiv să-l acopere pe tractorist şi să-l facă scăpat, e delăsător sau incompetent, ori amândouă la un loc, ori e lăsat de capul lui de cei care ar trebui să-l controleze şi să-i evalueze activitatea?
Deşi am semnalat cazul la momentul respectiv, se pare că nimeni din eşaloanele superioare şefului de post n-au reacţionat. Poate o vor face acum.

M.M.