Muzeul Județean Teleorman: „Școala de vară” 2018

A V-a ediţie a proiectului educaţional „Şcoala de vară” a debutat marți, 21 august, la Muzeul Judeţean Teleorman.

Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi cuprinde o serie de şase ateliere, derulate de către specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman.

Aceste ateliere sunt: „România Mare în ochii mei”; „În lumea cărților poștale”; „Portrete de regine ale României”; „5 semne de carte, practice și atractive”; „Să învățăm să tricotăm”; „Statuete în preistorie”.

Atelierul „România Mare în ochii mei” este un atelier de confecţionare de steguleţe din cartoane colorate

Grupul ţintă îl reprezintă elevii cu vârsta între 6-14 ani,

atelierul propunându-și conştientizarea asupra impactului realizării României Mari prin unirea provinciilor româneşti sub acelaşi drapel, acum 100 de ani.

Durata este de 2 ore, iar data de desfăşurare a fost 21 august, orele 10.00-12.00

Copiii au realizat, folosind tehnicile decupajului şi colajului, steguleţe tricolore pe care au scris un mesaj dedicat Centenarului.

Atelierul „În lumea cărților poștale” este destinat realizării cărţilor poştale ilustrate de către elevi cu vârsta între 6 și 14 ani.

Atelierul îşi propune să prezinte copiilor ce sunt şi la ce folosesc cărţile poştale, urmărind să dezvolte creativitatea şi simţul artistic al acestora.

Durata este de 2 ore, iar data de desfăşurare este 22 august, orele 10.00-12.00.

Copiii vor realiza pe cartoane, prin tehnica colajului, o carte poştală cu imagini diverse din Alexandria, pe care o vor înfrumuseţa şi pe care vor adresa un mesaj unui destinatar ales de ei.

Atelierul „Portrete de regine ale României” este un atelier de pictură pentru elevii cu vârsta între 6 și 14 ani.

Atelierul îşi propune o mai bună cunoaştere a istoriei, fixarea vizuală a personajelor istorice prezentate şi dezvoltarea imaginaţiei şi a simţului artistic la copii.

Acesta se va desfășura pe 23 august, între ora 10.00 și ora 12.00.

Cu ajutorul creioanelor şi acuarelelor copiii vor realiza, după modelele prezentate, portrete ale reginelor României.

Atelierul „5 semne de carte, practice și atractive” este un atelier de confecţionat semne de carte.

Grup ţintă îl reprezintă elevii cu vârsta între 6 și 14 ani.

Atelierul îşi propune dezvoltarea creativităţii copiilor şi a îndemânării prin lucrul cu hârtia, cartonul, materialele textile şi a altor accesorii

Durata este de 2 ore, iar data de desfăşurare este 24 august, orele 10.00-12.00.

Copiii vor confecţiona 5 tipuri de semne de carte, uşor de realizat, din diverse materiale frumos îmbinate.

Atelierul „Să învățăm să tricotăm” este un atelier de împletituri cu fire de lână și se adresează elevilor cu vârsta între 6 și14 ani.

Atelierul îşi propune conştientizarea copiilor asupra unui meşteşug tradiţional aproape uitat: tricotatul.

Durata este de 2 ore, iar data de desfăşurare este 27 august, orele 10.00-12.00.

Copiii vor primi informaţii despre importanţa tricotatului în viaţa oamenilor şi despre arta realizării acestui meşteşug popular.

În cadrul atelierului participanţii îşi vor testa răbdarea şi îndemânarea în realizarea unor bentiţe de pus pe cap şi a unor brăţări împletite.

Atelierul „Statuete în preistorie” este un atelier de modelat statuete preistorice, care se adresează elevilor cu vârsta între 6 și 14 ani.

Atelierul îşi propune familiarizarea participanţilor cu tehnica de modelare şi formarea unor deprinderi de lucru, dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, dar şi a unor abilităţi manuale precum şi educarea gustului pentru frumos şi a atitudinii creatoare.

Durata este de 2 ore, iar data de desfăşurare este 28 august, orele 10.00-12.00.

În prima parte a atelierului va avea loc o incursiune în lumea meşterilor preistorici prin vizitarea expoziţiei de arheologie, pentru a vedea statuetele zoomorfe şi antropomorfe preistorice, iar în a doua parte a atelierului copiii vor realiza statuete zoomorfe şi antropomorfe asemănătoare cu cele din preistorie, materialul folosit fiind pasta de modelaj.

Cornelia RĂDULESCU