Muzeul Județean Teleorman: Preluarea și prezentarea unei donații

Vineri, 11 iunie 2021, începând cu ora 11.00, a avut loc la Muzeul Județean Teleorman evenimentul prilejuit de preluarea unei donații făcute de Gabriel Florea, din municipiul Alexandria.

Este vorba despre busturile a trei dintre personalitățile marcante ale județului Teleorman, figuri reprezentarive ale culturii române, a căror universalitate este incontestabilă: scriitorii Marin Preda și Zaharia Stancu și filosoful Constantin Noica.

Busturile celor trei oameni de cultură născuți pe meleagurile teleormănene sunt realizate în piatră de către sculptorul clujean Ovidiu Protopopescu și au fost amplasate în „Holul de Onoare” al Muzeului Județean Teleorman. Ele au fost comandate de către donator, acesta păstrând legătura numai online cu sculptorul, timp de peste două luni, cât a durat realizarea busturilor. După opt luni de la realizare, acestea și-au găsit un loc, după părerea noastră, cum nu se poate mai bun.

Gestul celui care a donat cele trei busturi este demn de toată admirația, muzeografii teleormăneni mulțumindu-i pentru acest lucru și considerând că prezența lor în holul instituției de cultură este onorantă.

La inaugurare au luat cuvântul managerul Muzeului Județean Teleorman, Pavel Mirea, care a mulțumit pentru frumosul gest și și-a exprimat convingerea că toți cei care vor privi figurile în piatră ale marilor români născuți pe meleaguri teleormănene vor fi mândri și vor înțelege importanța acestora.

În discursul lui, Gabriel Florea a subliniat faptul că este liantul între oamnenii de cultură și public, mândria de a aprecia frumosul și valoarea necesitând a ne caracteriza pe toți. El nu este la primul gest de acest fel, în Anul Centenarului donând o statuie care este amplasată în municipiul Alexandria.

Pentru iubitorii istoriei și culturii reamintim că muzeografii teleormăneni ne așteaptă la Noaptea Muzeelor, astăzi, sâmbătă, 12 iunie 2021, între orele 17.00 și 24.00.

Cornelia RĂDULESCU