Muzeul Județean Teleorman: Manifestarea „Ștefan Luchian și Catedrala din Alexandria”

Muzeul Județean Teleorman: Manifestarea „Ștefan Luchian și Catedrala din Alexandria”

Muzeul Județean Teleorman a organizat miercuri, 31 ianuarie 2018, cu începere de la ora 11,00, manifestarea „Ștefan Luchian și Catedrala din Alexandria”.

Evenimentul, dedicat împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Ștefan Luchian, a avut loc în Sala Multimedia a muzeului.

Această manifestare face parte din programul educațional „Muzeul-sursă de cultură și educație”.

Muzeograful Steluța Pătrașcu a prezentat activitatea pictorului Ștefan Luchian, iar pictorul de artă sacră, Marian Crângașu, a prezentat icoanele care poartă semnătura lui Ștefan Luchian și se află în Catedrala Episcopală din Alexandria. Acesta a rememorat și momente din timpul restaurării Catedralei (2009-2013).

Ștefan Luchian a realizat picturile murale din interiorul Catedralei Episcopale Sfântul Alexandru din Alexandria împreună cu alți doi artiști-Constantin Artachino și Constantin Pascali, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Ștefan Luchian (1/13 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani-28 iunie/11 iulie 1916, București), a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor, avându-l maestru, în perioada de formare, pe Nicolae Grigorescu.

Educația lui a început la Școala de Belle-Arte, fiind completată la Munchen și Paris.

Prin opera lui, Luchian s-a dovedit un artist original, cu o pictură generoasă și o paletă cromatică plină de lumină.

Cu o stare materială precară și bolnav, după 1900 a pictat țintuit în fotoliu și cu penelul legat de încheietura mâinii.

Pentru a-și întregi veniturile, în perioada 1897-1900 s-a asociat cu Constantin Artachino și cu alți pictori și a pictat biserici: Catedrala Sfântul Nicolae din Tulcea (1897), Catedrala Sfântul Alexandru din Alexandria (1899?) și Biserica Brezoianu din București (1900).

La Alexandria a cunoscut-o pe Cecilia Vasilescu, de care s-a îndrăgostit, însă planurile de căsătorie s-au spulberat din cauza bolii artistului.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor