Expoziția permanentă „Aspecte etnografice teleormănene” pune în valoare colecția etnografică a Muzeului Județean Teleorman, fiind singura expoziție de acest gen din județ.
Expoziția etnografică este realizată în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și este finanțată de Consiliul Județean Teleorman.
Sunt prezentate elemente specifice satului teleormănean de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea, expoziția desfășurându-se în cinci săli ale etajului al doilea al clădirii Muzeului Județean.
În primele două săli este reconstituită o casă țărănească compusă din prispă, tindă și camera de locuit.
Aceasta are ca model casele din comuna teleormăneană Siliștea Gumești.
În cele două săli sunt expuse piese etnografice de uz casnic și gospodăresc, mobilier țărănesc și textile de interior.
Aici se poate vedea și o miniexpoziție de obiecte din aramă, de uz gospodăresc, realizate de romii călărari, locuitori ai județului nostru.
În cea de a treia sală este expus costumul teleormănean de muncă și de sărbătoare, vizitatorii putând urmări evoluția lui de-a lungul timpului.
În sălile a patra și a cincea sunt prezentate ocupațiile țăranului din zona de câmpie, femeie sau bărbat: torsul, țesutul, agricultura, pescuitul, viticultura.
În aceste ultime săli sunt expuse piese etnografice din lemn: războiul de țesut, vârtelnița, cearcărul, râșchitorul, mașina de egrenat bumbac, mașina de tors. Tot aici se pot admira și piese etnografice textile.
Vizitatorii mai pot vedea carul pentru boi, hambarul pentru făină, zdrobitorul pentru struguri, dubla și vase din doage.
Toate exponatele sunt dovezi ale artei populare din zona etnografică a Teleormanului.
Cornelia RĂDULESCU