Muzeul Județean Teleorman: Exponatul lunii februarie

Exponatul lunii februarie este un obiect care face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Teleorman, colecția de obiecte din lemn: un putinei.

Putineiul face parte din satul Valea Părului, comuna Mârzănești, județul Teleorman și datează din secolul al XX-lea.

Acest obiect a intrat în patrimoniul muzeului în anul 2014, datorită unei donații și face parte din categoria obiectelor din lemn folosite în uzul gospodăresc pentru a obține untul.

În trecut, în toate gospodăriile în care se creșteau animale se găsea un astfel de obiect, împreună cu găleata (hârdăul) de lemn, oalele de pământ, lingura cuțitoaia, lopățica și sidila.

Untul era preparat de către teleormăneni în mod tradițional, prin smântânirea naturală a laptelui. Se obținea astfel un unt cu un conținut ridicat de apă, gust acrișor și o durată de conservare redusă.

Putineiul este asemenea unui butoiaș înalt de 70-75 cm, cu o formă tronconică, fiind lat la bază și fără decor. Bătătorul de unt este format dintr-un disc cu orificii și o tijă.

Baterea laptelui se făcea ritmic și uniform, cu o cadență intensă (aproximativ 100 de bătăi pe minut).

Procesul de separare a untului dura 20-30 de minute și se termina atunci când la suprafață apăreau aglomerări de unt, de dimensiuni diferite. Untul era cules cu o lingură și pus într-un vas smălțuit.

Cornelia RĂDULESCU