Muzeul Județean Teleorman: Exponatul lunii decembrie: „Bancnota de 10 bani (1917)”
Marți, 5 decembrie 2017, începând cu ora 11,00, la Muzeul Județean Teleorman a avut loc deschiderea Exponatului Lunii Decembrie.
Astfel, până la finalul lunii decembrie, Muzeul Județean propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul său: „Bancnota de 10 bani (1917)”.
Bancnota de 10 bani emisă în 1917 de Ministerul de Finanțe al României este cea mai mică bancnotă din lume ca mărime, fiind inclusă în Cartea Recordurilor și măsurând 33×44 milimetri.
Este bancnota cu cea mai mică valoare emisă vreodată în România, fiind concepută de desenatorul Horațiu Sava Dimitriu.
Tipărită pe hârtie albă, bancnota cuprinde pe avers, pe un fond brun-verde-galben, cu desen floral și cercuri cu valoarea „10”, inscripția frontală „ROMANIA”, dedesupt „MINISTERUL FINANȚELOR”, iar în părți „1917”.
În câmp, pe medalion rotund, se află efigia regelui Ferdinand, flancată de cifrul regal, iar dedesupt, valoarea nominală, „10 BANI”, în stânga și dreapta valorii aflându-se funcțiile și semnăturile.
În afara chenarului din stânga, jos, se află înscris: H. SAVA DUMITRU INV.
Bancnota de 10 bani din anul 1917 nu are serie, număr sau filigran.
Pe reversul acesteia, pe fondul unor hașuri verticale de culoare brun-verde, apare inscripționată frontal valoarea „ZECE BANI”, în câmp, stema țării, iar jos, textele „penalități”, dispus pe opt rânduri și SERVICIUL GEOGRAFIC AL ARMATEI.
Bancnota de 10 bani emisă în 1917 a înlocuit moneda de 10 bani care circulase pe teritoriul României, începând cu anul 1867 și care fusese bătută în Anglia.
În anul 1917, Ministerul de Finanțe emitea și bancnotele de 25 și 50 de bani.
Bancnota de 10 bani a fost pusă în circulație la începutul anului când a fost emisă, an în care România nu mai deținea ca teritoriu decât Moldova, restul țării fiind ocupat de trupele germane și bulgare.
Înlocuirea monedelor cu bancnote, în 1917, este explicată prin faptul că nichelul (din care erau confecționate monedele), era folosit în industria armamentului.
Dimesiunea redusă este datorată faptului că țara se afla în război, costurile unei astfel de bancnote fiind reduse, deoarece se folosea cerneală și hârtie puțină.
În anul 1917, cu o bancnotă de 10 bani se putea cumpăra o pâine de 250 g.
Cornelia RĂDULESCU