Muzeul Judeţean Teleorman a inaugurat ieri Exponatului Lunii Februarie.

Pentru perioada 1- 28 februarie 2013, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de tiparul pentru podoabe de la Orbeasca de Sus.
Tiparul de lut a fost descoperit în anul 1970 pe teritoriul cetăţii de pământ de la Orbeasca de Sus. Aceasta a fost construită pe un promontoriu de formă alungită, înconjurată pe laturile de nord şi de est de apele râului Teleorman. Aici au fost făcute săpături de către Emil Moscalu între anii 1969-1972 şi 1975. Stratigrafic s-au deosebit cinci niveluri de locuire.
Piesa nefiind găsită într-un context clar, poate aparţine Hallstatt-ului timpuriu, culturii Basarabi sau sec. IV-III a Chr.
Este confecţionat din lut fin, compact, ce are în compoziţie foarte puţin nisip şi mică. Exteriorul şi lateralele sunt foarte bine arse la roşu-cărămiziu. Interiorul este ars secundar având o culoare maroniu-negricioasă, posibil de la folosirea în procesul turnării. Are o formă ovoidală, cu partea activă plată şi dimensiunile de 6,80×5,20×2,20 cm. La unul dintre capete are o adâncitură semicirculară ce provine de la canalul prin care se turna metalul lichid în formă. Piesa este de fapt doar o valvă de la un tipar dublu în care se turna metal în vederea obţinerii unei bijuterii. Amprenta are dimensiunile de 3,70×2,30 cm şi o adâncime de cca 1,5 mm. Bijuteria rezultată avea o formă alungită fiind formată din două zone (registre) suprapuse şi unite, cea de sus fiind triunghiulară, iar cea din partea inferioară pătrată, ambele având unghiurile de jos rotunjite. Deasupra registrului triunghiular este o adâncitură circulară ce servea posibil la realizarea perforaţiei de care se agăţa podoaba. Este decorată printr-un grup de împunsături în partea superioară şi 5 incizii paralele, verticale în registrul inferior.
Cu acest prilej, Muzeul Judeţean lansează şi întrebarea concursului “Vino la Muzeu şi câştigă”: În ce an a fost descoperit tiparul de la Orbeasca de Sus?
Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 februarie a.c.
Menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

M.M.