Muzeul Judeţean de Teleorman – Raport de activitate pe anul 2012

Ieri, în cadrul Muzeului Judeţean Teleorman, a avut loc prima întâlnire a şefului instituţiei Pavel Mirea cu reprezentanţii mass-media din Alexandria.
Motivul întâlnirii la constituit prezentarea unui raport de activitate al instituţiei, pe anul 2012 cu împliniri şi neîmpliniri, dar şi propuneri ale activităţilor propuse pentru anul în curs.
În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2012, Muzeul Judeţean Teleorman a desfăşurat în conformitate cu Programul de activitate aprobat de Consiliul Judeţean Teleorman, o serie de evenimente culturale ce s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă, în spiritul unei noi deschideri către publicul vizitator. De la expoziţiile de bază şi cele temporare, la simpozioane, colocvii şi mese rotunde, de la programe punctuale adresate fie publicului larg, fie elevilor, la manifestări ocazionale, Muzeul Judeţean Teleorman a căutat, cu mijloacele pe care le-a avut să aducă în prim plan o serie de evenimente ale istoriei locale şi naţionale, să cinstească memoria unor personalităţi, să facă cunoscute aspectele tradiţionale ale satului teleormănean.
Astfel în anul 2012, în cadrul instituţiei s-a desfăşurat un număr total de 58 activităţi culturale. Alături de cele 3 expoziţii permanente, au mai fost organizate şi alte 18 expoziţii temporare, precum şi ciclul expoziţional intitulat sugestiv “exponatul lunii” în cadrul căreia au fost prezentate 11 obiecte, câte unul pentru fiecare lună.
Tot pe parcursul acestui an, s-a reuşit deschiderea unei noi săli din cadrul expoziţiei permanente de arheologie şi anume, sala Tezaure Monetare.
Programul educaţional intitulat “Muzeul Altfel”, a venit în completarea unui program educaţional intitulat “Săptămâna – Şcoala Altfel”, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Acest program a adus la muzeu, în numai cinci zile, un număr total de 1749 de elevi, participanţi la Workshop-urile organizate sau pentru vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare.
Manifestările de tipul “Ziua Porţilor Deschise” au oferit o alternativă la petrecerea timpului liber chiar dacă de multe ori participarea vizitatorilor a fost una “timidă”, după cum ne specifică Pavel Mirea.
Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut, care s-a bucurat de un public numeros, a fost “Noaptea Muzeelor”, sărbătorită în cadrul Muzeului din Alexandria, pentru a opta oară.
Nu în ultimul rând trebuie amintit aici că toate activităţile culturale au fost desfăşurate sub egida aniversării a “60 de ani de la Înfiinţarea Muzeului Judeţean Teleorman”, eveniment petrecut la data de 1 mai 1952.
În ceea ce priveşte propunerile pentru anul în curs, din cadrul muzeului, acestea vor fi prezentate într-un număr viitor al ziarului nostru.

Mirel MANAFU