Multe drumuri naționale și județene rămân închise
3 drumuri naționale și 10 județene rămân în continuare închise circulației. Drumarii fac eforturi pentru deblocarea principalelor căi de acces, dar cantitatea de zăpadă depusă pe carosabil este destul de mare. Aceștia intervin pe drumurile naționale cu 48 de utilaje și 60 de oameni, iar pe drumurile județene cu 48 de mijloace de deszăpezire și 73 de oameni.
Este vorba despre DN65E: Bogdana – Broșteanca – Urluiu; DN65A: Turnu Măgurele – Roșiorii de Vede; DN 51: Zimnicea – Izvoarele; DJ504: Cernetu – Alexandria – Lăceni; DJ506A: Răsmirești – Purani; DJ506: Beiu – Cervenia; DJ612A: Roșiorii de Vede – Balta Sărată – Plopii Slăvitești; DJ 506B: Smârdioasa – Izvoarele; DJ503: Videle – Poeni (se circulă pe un fir, în zona localității Baciu, pe o lungime de 1,5 km); DJ601B: Blejești – Cosmești – Siliștea; DJ601F: Coșoteni – Nenciulești; DJ 679B: Stejaru spre Văleni (jud. Olt); DJ 503: Botoroaga – Moșteni (se intervine pentru deblocare cu utilajele de deszăpezire).
La punctele de trecere a frontierei de pe raza orașului Zimnicea și municipiului Turnu Măgurele, din cauza vantului puternic, circulația cu bacul a fost sistată.
În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, operatorul de ditribuție a informat că la nivelul județului Teleorman nu sunt probleme, defecțiunile apărute în cursul de ieri fiind remediate rapid de cele 16 echipe de intervenție.
Recomandări pentru toți cetățenii județului Teleorman
Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor următoarele: pentru ca utilajele de deszăpezire să poată interveni în condiții cât mai bune, vă rugăm să nu plecați de acasă decât dacă este absolut necesar iar în această ultimă situație , informați-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor
Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie. Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon.
Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament. Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea. Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării.
C.D.