Motivul pentru care majoritatea românilor își dau demisia

O statistică recentă a arătat adevăratul motiv pentru care peste 50% dintre români aleg să-și părăsească locul de muncă. Deși s-ar crede că demisiile sunt influențate de nemulțumirile financiare, se pare că la bază există un argument mai puternic, care-i face pe români să renunțe la un angajator.

Potrivit unui studiu recent, 51% dintre români au demisionat la un moment dat, din cauza mediului toxic de la locul de muncă. La nivel global 44% dintre angajați renunță la job din acest motiv. Potrivit informațiilor Randstad România Workmonitor 2025, în 2025, românii pun mai degrabă accent pe stabilitatea locului de muncă și pe echilibrul între profesie și viața personală, decât pe salariul.

De asemenea, majoritatea angajaților Mileniali și din Generația Z spun că sunt gata să renunțe la job dacă nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă. De asemenea, în 2025, peste jumătate dintre români au declarat că sunt dispuși să renunțe la un loc de muncă dacă se află într-un mediu toxic. Un alt aspect ce influențează motivul pentru care angajații aleg să plece de la un job este faptul că nu pot evolua profesional și financiar la respectivul loc de muncă.

„Într-un peisaj profesional aflat într-o continuă schimbare, oportunitățile de învățare și dezvoltare au devenit factori decisivi în alegerea și păstrarea locului de muncă. 46% dintre angajați ar demisiona dacă nu ar avea acces la programe de dezvoltare profesională, care să îi susțină în viitor, în cariera lor, subliniind importanța participării la cursuri și la programe menite să le îmbunătățească abilitățile. 67% dintre angajați apreciază că angajatorul lor îi sprijină în dezvoltarea competențelor pentru viitor, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 74% se simt pregătiți să utilizeze tehnologii avansate în rolurile lor profesionale.”, se menționează în raport.

Un alt fenomen interesant, prevalent în rândul tinerilor este demisia din „răzbunare”. Angajații tineri renunță cu ușurință la locul de muncă, fără să stea nici în preaviz sau să ajungă la o înțelegere cu angajatorul.

Adriana VENE

Despre autor