Modelele de subiecte pentru examenele naționale din 2018 au fost afișate

Ministerul Educației a publicat miercuri, 1 noiembrie 2017, modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, care vor fi susținute de elevi în anul 2018. Astfel, elevii vor avea timp să se acomodeze cu modele de subiecte, elaborate în vederea pregătirii celor două examene.

Elevii pot consulta modelele de subiecte, elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, pe site-ul subiecte2018.edu.ro

În ceea ce privește subiectele pentru Evaluarea Națională, pentru constituirea lor s-a ținut cont de trei cerințe, și anume: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.

Referitor la modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fișiere pentru Bacalaureat 2018 au fost concepute în concordanţă cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea de analiză, de sinteză, de generalizare şi de abstractizare a candidaților.

Potrivit unui comunicat de presă, modelele de subiecte elaborate pentru examenul de Bacalaureat 2018, ” vizează cuprinderea echilibrată a materiei studiate, solicitându-se demonstrarea competenţelor prevăzute în programele de examen, respectiv încadrarea în timpul prevăzut de metodologie pentru rezolvarea sarcinilor de lucru”.

Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) este instituția din subordinea Ministerului Educației specializată în evaluare educaţională, având ca atribuţii, printre altele, asigurarea coordonării ştiinţifice şi profesionale a sistemului de examene din învăţământul preuniversitar. În același timp, CNEE îi revine elaborarea subiectelor pentru probele de examen, respectiv elaborarea de metodologii, proceduri şi regulamente pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor în învăţământul preuniversitar.

M. MEILĂ