Misiune de neutralizare a muniţiei, finalizată fără incidente

Pe lângă acţiunile de stingere a incendiilor, operaţiunile de descarcerare a vehiculelor în urma unor accidente, intervenţiile în situaţia inundaţiilor, şi multe alte acţiuni de salvare a bunurilor dar şi a vieţii unor persoane aflate în dificultate, specialiştii din cadrul Inspectoratelor Situaţiilor de Urgenţă mai au încă o misiune, de asanare a teritoriului şi neutralizarea muniţiilor neexplodate. Această misiune fiind cea mai grea. Este operaţiunea în care nu sunt permise greşelile, indiferent cât de mici ar fi, pentru că efectele pot fi dezastruoase.
Ieri la Alexandria a avut loc o astfel de misiune, încheiată cu succes, fără nici un fel de incidente.
Astfel, a fost distrusă o cantitate de muniţie alcătuită din 109 grenade, proiectile, cartuşe, bombe de aruncător, cartuşe focoase, dar şi o ghiulea. Ultima misiune de acest fel a avut loc în anul 2009.
Statisticile privind situaţia misiunilor pirotehnice din ultimii cinci ani, arată faptul că cele mai multe misiuni de acest fel s-au derulat în anii 2011 şi 2012. Iar cele mai puţine misiuni s-au derulat în decursul acestui an.
Cadrele militare specializate de la ISU “A.D. Ghica” Teleorman fac un apel pe această cale, atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, ca în cazul în care descoperă muniţii rămase neexplodate, acestea să anunţe de îndată centrul operaţional din cadrul serviciului de urgenţă profesionist, dispeceratul integrat de urgenţă (112), poliţia sau primarul.
Iar pentru prevenirea accidentelor în rândul populaţiei nu este recomandată atingerea muniţiilor cu mâna s-au cu orice alt obiect, şi de aici se subînţelege că este interzisă comercializare, demontarea, tăierea ori lovirea muniţiilor, sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea altor obiecte.
Încălcarea acestor reguli elementare, pot genera grave accidente, care pot culmina cu pierderi de vieţi omeneşti.
De reţinut faptul că muniţia rămasă neexplodată nu este acelaşi lucru cu muniţia care nu explodează.

M.M.