Ministrul agriculturii, Daniel Constantin: în acest an se va înregistra cel puţin o dublare a suprafeţelor irigate în caz de necesitate

În ultimii ani, în România schimbările climatice majore au condus la instalarea secetei excesive îndeosebi în lunile de vară-toamnă, lipsa apei ducând la compromiterea culturilor şi, implicit, la pagube foarte mari pentru agricultori. Deşi prognozele în ceea ce priveşte instalarea secetei au fost cunoscute de către fermieri, aceştia nu au reuşit să aducă apa la rădăcina plantelor datorită faptului că sistemele de irigaţii nu mai sunt de foarte multă vreme funcţionale, dar nu au putut iriga nici fermierii pe terenurile cărora instalaţiile sunt intacte, cauza constituind-o preţurile aberant de mari practicate de către ANIF. În Teleorman, bunăoară, în 2012 nu s-au irigat decât câteva mii de hectare de culturi agricole în zona Zimnicea.
În încercarea de se evita asemenea situaţii, conducerea Ministerului Agriculturii a lansat în toamna anului trecut măsura de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru refacerea instalaţiilor pentru irigaţii, rezultatele obţinute determinându-l pe ministrul Daniel Constantin să declare că este încrezător în faptul că în acest an “se va înregistra cel puţin o dublare a suprafeţelor irigate în caz de necesitate” faţă de anul trecut. “În momentul de faţă, avem solicitări pentru a iriga în jur de 350.000 de hectare, anul trecut operaţiunea realizându-se pe doar 150.000 de hectare”, a spus ministrul.
La întâlnirile cu fermierii şi asociaţiile producătorilor agricoli, şeful MADR a amintit de “asigurarea, din punct de vedere legislativ, că se pot face operaţiuni care vor permite diminuarea costurilor de irigat”. În acest sens, ministrul a precizat eforturile financiare pe care le face Guvernul în acest an pentru “aducerea apei mai aproape de fermieri pe canalele magistrale, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să plătească costurile foarte mari pentru aducţiunea apei până la staţiile de punere sub presiune. Practic, fermierii care vor încheia contracte de furnizare a apei cu ANIF vor plăti doar costurile pentru apa distribuită prin intermediul staţiilor de punere sub presiune, pe care o utilizează efectiv la irigarea culturilor. Pentru a benefica de o asemenea facilitate, fermierii pe ale căror suprafeţe agricole sunt amenajate sisteme de irigaţii trebuie să se adreseze deîndată ANIF pentru încheierea contractelor pentru irigaţii. E necesară, totodată, organizarea activităţii de aplicare a udărilor, recrutându-se personalul necesar, precum şi aprovizionarea cu ţevile care vor forma coloanele de distribuţie a apei la rădăcina plantelor. Cine nu înţelege să organizeze din timp, exemplar, activitatea de irigaţii pentru acest an riscă să piardă bună parte din recolte, şi asta cu atât mai mult cu cât prognozele pentru 2013 indică faptul că ne vom confrunta şi în acest an cu seceta excesivă îndeosebi în lunile de vară.

George ZAVERA