Milioane de omlete s-au dus pe apa sâmbetei

De când Teleormanul a devenit pepiniera de nădejde a PSD, dând țării un președinte de Cameră, un prim ministru și un ministru de Interne, orice eveniment petrecut în județul lui Darie și al lui Moromete devine știre națională.

Așa s-a întâmplat și cu ouăle contaminate cu Fipronil la o fermă din Drăgănești Vlașca, care au generat o știre devenită virală.

Totul a început odată cu un control efectuat de Direcția Sanitar Veterinară și de Securitate Alimentară Teleorman, în cadrul Programului de verificare a Reziduurilor. Probele trimise spre verificare la un laborator specializat din București au ieșit pozitive și, în mod firesc, DSVSA Teleorman a dispus sechestrarea unui număr de 4.200.000 de ouă, care au fost distruse la o unitate autorizată.

Ferma a fost pusă sub supraveghere strictă, fiind preluate probe din fiecare lot de ouă și supuse analizelor de laborator. În mpmentul în care buletinele de analiză vor confirma dispariția Fipronilului din produsele alimentare respective, ouăle vor putea fi comercializate.

De menționat faptul că Fipronilul este un insecticid cu o utilizare largă, dar a cărui utilizare în tratarea animalelor destinate consumului uman este interzisă în Uniunea Europeană. Motivul este riscul ridicat de apariție la consumatori a diferitelor forme de toxiinfecție alimentară.

Rămâne de văzut cât va dura “carantina”, pentru că fiecare zi care trece înseamnă pierderi semnificative pentru fermă.

Și pentru că în relatările din mass media a fost introdusă în discuție și Direcția de Sănătate Publică Teleorman, instituția respectivă a precizat, într-un comunicat de presă, că nu are atribuții privind controlul siguranței alimentelor și, ca atare, nu a emis nici un comunicat de presă cu privire la contaminarea cu Fipronil a ouălor de la ferma din Drăgănești Vlașca și nici nu a demerit vreo anchetă în acest sens.

Șt. B.