Microplasticele împiedică fotosinteza plantelor

Poluarea planetei cu microplastice reduce semnificativ rezervele de alimente prin deteriorarea capacității plantelor de a realiza fotosinteza, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii spun că problema ar putea crește numărul de persoane expuse riscului de foamete cu 400 de milioane în următoarele două decenii, relatează The Guardian.

Analiza estimează că între 4% și 14% din culturile de bază ale lumii de grâu, orez și porumb se pierd din cauza particulelor omniprezente.

Pierderile anuale de recolte cauzate de microplastice ar putea fi similare cu cele cauzate de criza climatică din ultimele decenii, au spus cercetătorii.

Microplasticele sunt descompuse din cantitățile mari de deșeuri aruncate în mediu.

Ele împiedică plantele să folosească lumina soarelui pentru a crește în mai multe moduri, de la deteriorarea solurilor până la transportul de substanțe chimice toxice. Particulele s-au infiltrat pe întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane.  .„Omenirea s-a străduit să crească producția de alimente pentru a hrăni o populație în continuă creștere [dar] aceste eforturi continue sunt acum puse în pericol de poluarea cu plastic”, au spus cercetătorii, conduși de prof. Huan Zhong, de la Universitatea Nanjing din China.

Cercetările anterioare au indicat că microplastele pot deteriora plantele în mai multe moduri. Particulele poluante pot bloca lumina soarelui care ajunge la frunze și pot deteriora solurile de care depind plantele. Atunci când sunt absorbite de plante, microplasticele pot bloca canalele de nutrienți și apă, pot induce molecule instabile care dăunează celulelor și eliberează substanțe chimice toxice , care pot reduce nivelul clorofilei pigmentului fotosintetic.

Adriana VENE

 

Despre autor