Mărțișorul, simbolul primăverii

Mărțișorul este simbolul primăverii, fiind element de patrimoniu cultural imaterial, înscris de UNESCO în anul 2017 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii în urma candidaturii unui dosar multinaţional (Cultural Practices Associated to the 1st of March- România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova).

Mărţişorul reprezintă un vechi obicei răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Astăzi este dăruit de bunici, părinţi și naşi copiilor pentru a fi sănătoşi, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase şi drăgăstoase, de bărbaţi femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor, de fete şi femei altor fete şi femei. În unele zone din Moldova şi Transilvania este dăruit şi bărbaţilor.

Sunt multe legende legate de această sărbătoare care marchează începutul primăverii, dar cea mai frumoasă (deși tristă) este aceea care spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă, însă un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat să se joace, lumea întreagă fiind mâhnită. Văzând acestea, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze Soarele. A căutat palatul un an întreg, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat Soarele, care s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ.

A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghioceii, vestitori ai primăverii.

Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie.

Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

O altă legendă, care circulă în Moldova de peste Prut spune că în prima zi a lunii martie, suava Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat într-o poiană, într-o tufă de porumbari (arbust sălbatic, înalt de 1-3 m, din familia rozaceelor cu ramuri spinoase, cu flori albe și cu fructe sferice de culoare neagră-vineție), de sub zăpadă, că răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început să dea la o parte zăpada și să rupă ramurile cu spini. Văzând-o ce face, Iarna s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea, care a înghețat. Primăvara a acoperit ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români, cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun traco-dacic, anterior romanizării și slavizării.

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul, datând de acum cca. 8.000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât.

Documentar, mărțișorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iodache Golescu (Gheorghe Golescu, cunoscut și ca Iordache Golescu, 1768-1848; a fost un boier, cărturar și om de stat român, fiul marelui ban Radu Golescu și al Zoiței, N. Florescu, fiind fratele mai mare a lui Dinicu Golescu. Marele ban Radu Golescu a avut trei fii: Nicolae, căruia i se zicea Nae sau Deli-aga, Iordache și Dinicu, precum și o fiică Ana).

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer, pentru a aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini imediat.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Mărțișorul, simbolul primăverii, să ne aducă bucurie în suflete!

Să avem o primăvară frumoasă!

Cornelia RĂDULESCU