Mărțișor

Prima zi calendaristică a primăverii, 1 martie, este și ziua mărțișorului, ziua în care copii, bărbații, oferă fetelor și doamnelor mărțișoare, în semn de apreciere, de respect, de dragoste. Mărțișorul este un obicei specific românesc, iar despre mărțișoare se spune că aduc fericire și noroc. Mărțișoarele sunt însoțite de un șnur roșu și alb, cu care se leagă simbolurile norocului, trifoiul cu patru foi, coșarul, potcoava.

Inițial mărțișorul a apărut în mediul rural, la țară, dar a fost repede preluat și în mediul urban, la oraș. Aici a suferit diverse modificări, sub formă de argint, aur, atârnat cu șnurul roșu-alb. O tinichea sau o carte, o prăjitură sau un bibelou, o scoică sau o vacanță la mare sau la munte, mărțișorul de astăzi îmbracă fel și fel de forme.

Chiar dacă nu se regăsește încă în cultura altor popoare, mărțișorul românesc se încăpățânează să supraviețuiască, și posibil chiar să fie adoptat în curând și de țările Uniunii Europene, și de țările de peste oceanul Atlantic. Se spune că primele mărturii ale mărțișorului în spaţiul carpato-dunăreano-pontic sunt mai vechi de 8.000 de ani, după cum au relevant unele săpături arheologice. Primele mărțișoare erau pietre mici de râu vopsite în alb și roșu, înșirate pe o ață. Culoarea roșie semnifica focul și sângele, și chiar și soarele. Albul semnifica albul norilor, limpezimea apelor. Mărțișorul este asociat și cu mitul babei Dochia, care în primăvara se descotorosește de cojoace.

Astăzi, în epoca consumului excesiv de orice, de mărțișor se pot oferi fel și fel de cadouri, dar este bine ca acestea, în orice ar consta, să fie însoțite de un șnur alb-roșu. Străzile unde de regulă se fac promenade se transformă în spații comerciale, unde negustorii ambulanți încearcă de la tarabe improvizate să-și vândă mărțișoarele la care au trudit în ultimile trei luni. Tinichele lucitoare, mărțișoarele iau ochii fetelor, doamnelor învățătoare, care de 1 martie vin acasă cu brațele pline de flori (bucuria florăreselor), restaurantele se umplu de dame dornice să petreacă fără soți, dar nu și fără bărbați, polițiștii de la circulație opresc șoferițele și le oferă flori, și chiar și politicienii par a uita de dușmăniile care îi agită zi de zi, și de 1 martie oferă și ei mărțișoare chiar și adversarelor politic. De 1 martie, când vine primăvara, lumea pare a se împăca chiar cu sine însăși, pare a deveni mai bună.

Ioan DUMITRESCU