Marş de solidaritate organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

În premieră, la Alexandria, marţi a avut loc un marş de solidaritate desfăşurat cu ocazia împlinirii a 163 de la naşterea poetului Mihai Eminescu, zi declarată a Culturii Naţionale în urma adoptării de către Parlament, în noiembrie 2010, a unui proiect de lege prin care ziua de 15 ianuarie a fost numită Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul ce a avut loc la Alexandria a fost organizat de Asociaţia de Prietenie Româno-Franceză ROMFRA Alexandria, în parteneriat cu trei unităţi de învăţământ din capitala de judeţ: Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Liceul Teoretic Constantin Noica şi Şcoala cu clasele I-VIII Alexandria.
Punctul de pornire a marşului a fost de pe platoul din faţa Casei de Cultură, locaţie unde, în prealabil, a avut loc un scurt moment artistic ce a constat într-un recital de poezii eminesciene.
În deschidere, Natalia Marcu, profesor de limba şi literatura română în cadrul Liceului Teoretic Constantin Noica Alexandria a făcut câteva precizări cu privire la ziua de 15 ianuarie şi la opera eminesciană.
“A vorbi despre Eminescu este o sărbătoare şi ca orice sărbătoare e prilej de bucurie, de ieşire din izolare şi de comuniune spirituală. Prin marşul de solidaritate de astăzi ne dorim să intrăm în comuniune cu locuitorii urbei noastre pentru a marca ziua de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Române, după modelul culturilor europene. Mai mult ca oricând opera lui Eminescu capătă în lumina zilei de azi aspectul unei profeţii. De aceea se cuvine să-i ţinem cartea între cărţile noastre cele mai sfinte şi să o citim mereu” a spus Natalia Marcu.
Profesoara de limba şi literatura română şi-a exprimat dorinţa de continuitate a acţiunii la care au participat elevi şi profesori alexăndreni.
“Fie ca această crâmpeie pe care am aprins-o astăzi să nu rămână o acţiune singulară, să devină o flacără ce va întreţine dorul de Eminescu”.
După momentul artistic, cei peste 100 de participanţi la eveniment, elevi şi cadre didactice, mulţi dintre ei purtând tricouri imprimate cu imaginea lui Mihai Eminescu, au pornit marşul de solidaritate, cu lumânări în mână, către centrul pietonal al oraşului, unde au împărţit cetăţenilor pliante cu cel mai mare poet al românilor.
Acţiunea a luat sfârşit tot pe platoul din faţa Casei de Cultură unde elevii şi cadrele didactice au depus lumânările aprinse la un altar improvizat pentru moment la faţa locului.

M. MEILĂ