Mare atenție la cei care vă calcă pragul, hoții par oameni de treabă

Cele mai frecvente formulări pe care le aud poliţiştii din partea victimelor furturilor prin împrietenire sunt ”Au spus că au un necaz şi vor doar un pahar cu apă…”, ”Păreau nişte oameni de treabă…”, ”S-au recomandat a fi de la o firmă de instalaţii…”, iar cele mai dese urmări ”Nu am crezut niciodată că mi s-ar putea întâmpla tocmai mie…”. De cele mai multe ori, când păgubiții sunt persoane vârstnice, își pierd agoniseala de o viață.

Pentru a nu fi victimele infracțiunilor prin împrietenire, polițiștii au mai multe recomandări.

Persoanele care pretind că sunt reprezentanți ai firmelor furnizoare de utilități, ce solicită accesul în curte sau imobil sub pretextul unor verificări, trebuie să aibă asupra lor legitimații de serviciu.

Nu este nimic greșit din partea dumneavoastră dacă notați numele acestora împreună cu alte detalii și verificați telefonic dacă scopul legitim pe care îl invocă este real. Astfel veți putea pune la dispoziție date utile polițiștilor, în situația în care așa-zișii binevoitori ascund intenții infracționale.

O altă modalitate prin care asemenea persoane sunt primite în locuințe este în urma acceptării unor oferte promoționale pentru produse second-hand sau produse noi cu caracteristici asemănătoare celor reale.

Vă sfătuim să vă amintiți zicala: ”Ceea ce pare prea frumos să fie adevărat, chiar așa și este!”

Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor disponibile în magazin, pe site-urile de pe internet sau oferite de distribuitorii ambulanţi, nicidecum prin prezentarea produselor la domiciliu.

Metoda ,,Accidentul” este modul prin care răuvoitorii profită de îngrijorarea unor persoane, dându-se drept un membru al familiei, ori se prezintă ca având o calitate oficială și cer urgent ajutor financiar, ca urmare a unui accident.

Nu vă lăsați impresionați de povești tragice, chiar dacă interlocutorul pretinde că ar fi implicate persoane apropiate și solicitați-i cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior.

Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un cont, indiferent de motivul invocat!

Nu invitați acasă persoane pe care tocmai le-ați cunoscut sau care vă spun poveşti impresionante de viaţă. Acestea pot profita de ocazie pentru a fura bunuri şi s-ar putea folosi chiar de violenţă pentru a-şi atinge scopul.

C.D.