Mai e onoare în România?

Primul ministru liberal Florin Cîțu, agasat de comportamentul minstrului Vlad Voiculescu, ar vrea să îl dea afară din Executiv. Tocmai de aceea, premierul Florin Cîțu, în urma incidentelor de la Spitalul Foișor i-a sugerat ministrului Vlad Voiculescu că ar fi bine să-și dea demisia, amintindu-i de onoare.

Pe de altă parte, Vlad Voiculescu nu este în totalitate vinovat, sau cel puțin așa pretinde, de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor cu transferul bolnavilor din unitatea spitalicească pentru ca acesta să fie trasformat în spital pentru tratarea bolnavilor de Covid. Pandemia care ucide oameni ajunge să îi destabilizeze și pe ministri, mai ales pe cel al sănătății Vlad Voiculescu, care totuși este implicat în proasta gestionare a crizei generate de pandemia de coronavirus.

Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România, aflată la guvernare alături de liberali, într-o coaliție, afirmă că ministrul său Vlad Voiculescu nu poate fi remaniat așa simplu, doar pentru că își dorește primul ministru. Președintele Barna susține că într-o coaliție alfată la guvernare, remanierile miniștrilor se fac după ce acestea sunt discutate în coaliție. Drept pentru care primul ministru, după ce cu o zi înainte anunțase că dacă onoare mai e, Vlad Voiculescu trebuie să părăsească Guvernul, a doua zi a revenit la atitudini mai caline. Se pare că în ultimul timp între PNL și USR-PLUS există tot mai multe disensiuni. Asul din manecă însă nu îl are primul ministru, ci se pare că Dan Barna, care amenință că dacă vreun ministru al său va fi remaniat fără o discuție în prealabil în coaliția de guvernare, USR părăsește coaliția, urmând ca liberalii să rămână doar cu aliații lor tradiționali,maghiarii de la UDMR, cei care au fost în permanență la guvernare, cu toate partidele politice, ca românul imparțial.

Există unele păreri, precum că dacă USR se retrage de la guvernare, liberalilor le rămâne o șansă de a rămâne la putere și aceasta ar fi o coaliție cu social democratii. De altfel PNL și PSD s-au mai aflat în coaliția de guvernare Uniunea Social Liberală. De regulă coalițiile țin cât țin, dar mai devreme sau mai târziu acestea se sfarmă. Ce se va întâmpla, rămâne de văzut.

Ioan DUMITRESCU