Lucruri esențiale care lipsesc din Spitalul Județean de Urgență Alexandria

Accidentul cerebral suferit în preajma Crăciunului de către tatăl meu a determinat internarea acestuia la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, secția neurologie. În calitate de însotițor, am constatat cu ce probleme se confruntă unitatea spitalicească, a carei viziune este ,,de a crea imaginea unui spital de prestigiu, care să devină cel mai bun furnizor de servicii medicale din sudul țării prin promovarea si implementarea celor mai bune practici medicale ”.( Conform paginii de prezentare a Spitalului de Urgență Alexandria – Sectiunea HOME : Misiune, Viziune, Valori ).

Dincolo de investiția importantă realizată la unitatea medicală, de modernizarea secțiilor și dotarea acestora cu paturi moderne, consider că sunt lucruri esențiale care lipsesc, astfel ca actul medical să fie unul de calitate.

Spitalul județean, din punct de vedere al reabilitării arată bine, nimeni nu poate contesta acest fapt. Din păcate, asigurarea serviciilor si rezolvarea cazuisticii medicale nu se poate face decât cu personal medical de specialitate, cu echipamente si aparatură de diagnostic (Este de notorietate lipsa unui CT, în contextul în care la spitalul din Alexandria vin bolnavii din tot județul).

Consider că există o stare de lucruri la spitalul județean care ține, pe de o parte, de managementul unității, iar pe de altă parte de sistemul medical românesc.

Am sa fac referire strict la secția de neurologie:

  1. Personalul medical de specialitate este insuficient, având în vedere numărul mare de pacienți cu boli acute, care au nevoie de îngrijire permanentă.
  2. Asistenții medicali au ca atribuțiuni și completarea datelor pacienților în sistemul informatic, fapt care determină scăderea timpului alocat efectiv bolnavilor – respectiv consultații, schimbarea perfuziilor, alte recomandări medicale (consider că ar rezolva problema angajarea de operator calculator sau registrator).
  3. Pentru un test de sange (INR) repetat de 3 ori in aceeasi zi in laboratorul spitalului rezultatele analizelor au indicat 3 valori diferite, fapt ce ma face sa pun la indoiala veridicitatea modului in care lucreaza laboratorul spitalului județean .
  4. Cât privește lenjeria folosită în spitalul din Alexandria, pe fondul insuficienței (crizei), la un moment dat s-a vehiculat ideea ca bolnavii sa-și aducă de acasă lenjerie de pat. Pentru că ideea îmi pare cel puțin absurdă, consider că se impune ca managerul acestui spital să ia in considerație achizitionarea lenjeriei medicale de unică folosință.

Având în vedere că locuitorii județului Teleorman sunt tot mai puțini și faptul că aceștia pun starea de sănătate pe locul întâi pe lista îngrijorărilor cotidiene, cred că viziunea integrată asupra tuturor problemelor existente în spitalul județean este o necesitate. De aceea propun ca managerul spitalului județean să ne prezinte la următoarea ședință a Consiliului Județean problemele cu care se confruntă și să încercăm împreună să găsim soluții astfel încât actul medical să fie de calitate în spitalul județean.

Maria Stoian

Despre autor