Lipsa zăpezii pe câmp, motiv de îngrijorare pentru fermieri

Zăpezile căzute în ultimele zile ale lunii decembrie şi în primele zile din ianuarie a.c. au fost binevenite pentru culturile însămânţate în toamnă, acestea intrând în repaus vegetativ, adăpostite sub stratul protector de nea.
În judeţul Teleorman, fermierii se confruntă însă cu dificultăţi. Zăpada căzută e insuficientă şi câteva zile la rând plantele au fost acoperite cu polei. Nicolae Petculescu, fermier din localitatea Băbăiţa, a semănat 500 ha cu grâu, 50 ha cu orz şi vreo 300 ha cu rapiţă. “Grâul începuse să înfrăţească, iar rapiţa era în 4-5 frunze când s-a aşternut zăpada peste culturi. Faţă de anul trecut, sunt mulţumit de cum arată culturile, dar se putea şi mai bine”, a spus fermierul. Totuşi, fermierul Petculescu se arată îngrijorat de starea culturilor, date fiind experienţele nefaste din anii anteriori. La această dată stratul de zăpadă pe câmp este aproape inexistent, din păcate. Ce a fost s-a viscolit, iar grâul a rămas aproape descoperit. Mă tem foarte tare că ar putea apărea fenomenul de îngheţ şi de sufocare a plantelor, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Am avut un an în care am pierdut cultura de orz în totalitate din cauza asfixierii, pentru că s-a format un polei încă din toamnă şi a ţinut o perioadă lungă de timp, aşa că în primăvară nu a mai răsărit nici un fir”, a povestit Petculescu.
Potrivit agricultorului, în anumite zone din judeţul Teleorman zăpada nu este suficientă pentru a proteja culturile şi dacă temperaturile coboară sub pragul de rezistenţă biologică a plantelor la ger, fermierii riscă pierderi foarte mari.
În judeţul vecin, Giurgiu, culturile au pornit bine în vegetaţie, plantele s-au dezvoltat corespunzător până la venirea iernii. Viorel Vărzaru, fermier din acest judeţ declară că a înfiinţat în această toamnă 160 ha de rapiţă, 160 ha de orz şi 500 ha de grâu. “Culturile au intrat bine în iarnă, înfrăţite şi suficient de dezvoltate. Pentru a avea culturi viguroase am luat măsuri încă de la pregătirea patului germinativ, am dat îngrăşăminte complexe DAP 18-46-0, circa 200 kg/ha”, spune acesta.
La jumătatea lunii decembrie, în judeţul Giurgiu stratul de zăpadă măsura în jur de zece centimetri. Suficient, spun agricultorii. Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii, zăpada le-a prins foarte bine plantelor.
În lunile geroase, agricultorii stau cu frica în sân. Aceştia se tem că topirea zăpezii şi venirea valurilor de ger şi, mai ales, a vânturilor reci şi uscate ar putea afecta serios câmpurile descoperite.
În 2012, “Ne-au salvat preţurile, altfel eram vai de noi”
De altfel, agricultorii nu mai vor să repete experienţa anului trecut, când producţiile au fost neaşteptat de mici.
“Anul trecut nu am avut rezultate bune: o producţie medie la grâu de doar 1.500 kg/ha, la floarea soarelui – 1.200 kg/ha, iar la rapiţă numai o minune a făcut ca în luna mai să plouă şi am obţinut cam 2.000 kg/ha”, spune fermierul din Teleorman.
Agricultorul ialomiţean Marin Nedu a făcut un scurt bilanţ al anului agricol 2011-2012. “Despre anul 2012 putem spune doar atât: ne-au salvat preţurile, ăsta e adevărul. Altfel, eram vai de noi”.
La părţile mai puţin bune pot enumera: seceta care s-a instalat începând cu luna iunie şi a diminuat recoltele la toate culturile; temperaturile foarte ridicate – arşiţa din vară şi, din nou, seceta din toamnă, care ne-a creat probleme îndeosebi la pregătirea terenului”, ne-a spus acesta.

A consemnat I. NEDELCU