Liceeni alexăndreni, îndemnați să ”se iubească și să se căsătorească”

Şi românii au o zi a îndrăgostiţilor, Dragobetele, dar aceasta nu este la fel de ”celebră” ca sărbătoarea americană, Valentine’s Day. Criticată de unii sau apreciată de alţii, sărbătoarea Sfântului Valentin a prins rădăcini tot mai adânci în ”cultura” tinerilor români şi a atras tot mai mulţi ”adepţi”. Cu toate acestea, în ultimii ani, românii încep să aprecieze mai mult tradiţiile şi revin la vechile obiceiuri. Aşa se face că şi sărbătoarea de Dragobete începe să devină cunoscută. În acest sens, Consiliul Local al Tinerilor îi îndeamnă pe al alexăndreni să ”iubească româneşte”.

”Consiliul Local al Tinerilor și Primăria Municipiului Alexandria organizează activitatea ”Iubește românește – la tine în liceu – de Dragobete” sub formă de caravană a iubirii, care va avea loc în data de 24 februarie 2016 în toate liceele din Alexandria conform următorului program: Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” – 08:30-09:30; Liceul Tehnologic Nr. 1 – 09:30-10:30; Liceul Agricol ”Nicolae Bălcescu” – 10:50-11:50; Colegiul Național ”Al. D. Ghica” – 11:50-12:50; Colegiul Național ”Al. I. Cuza” – 13:00-14:00; Liceul Teoretic ”Constantin Noica” – 14:00-15:00. Membrii și voluntarii consiliului vor fi în toate liceele din Alexandria, unde doritorii vor avea ocazia să participe la acțiunile organizate în cadrul caravanei. Ne iubim, ne căsătorim – formal; Roata NeNorocului în dragoste și Tombola iubirii”, se arată într-o informare a Primăriei Alexandria.

Caravana se va instala în curtea liceelor unde vor amenaja ad-hoc o ”capelă de căsătorii” în care cuplurile vor fi unite pentru o zi de către Primarul CLTA, Ovidiu Sârbu. Tinerii căsătoriți vor primi un certificat de căsătorie simbolic și vor intra la o tombolă de unde se vor extrage 12 cupluri câștigătoare constând în cine romantice.

Pentru cei singuri se organizează în paralel cu acțiunea de căsătorii o roată a NeNorocului în dragoste unde pot câștiga o mulțime de premii haioase.

Dragobetele este o sărbătoare a iubirii din tradiţia românească, care însă nu este la fel de cunoscută, deoarece nu este la fel de mediatizată. Sărbătorită pe 24 februarie, Dragobetele este celebrat în special de către cei din zona rurală şi semnifică ”o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari”.

Dragobetele, fiul Babei Dochia era un bărbat chipeş, înalt, care era supranumit şi zeu al fertilităţii. 24 februarie semnifică în tradiţie, începutul primăverii, al renaşterii şi al împerecherii păsărilor. Se zice că Dragobete era un fel de Cupidon, ce oficia căsătorii în rândul animalelor. Preluată din natură şi de către oameni, această sărbătoare este dedicată tinerilor care doresc să se logodească şi să se căsătorească.

Din tradiţii, se spune că fetele şi băieţii se întâlneau în această zi, pentru a participa la jocuri distractive, care să le ofere şansa de a se cunoaşte şi de a se îndrăgosti. Dacă un băiat săruta o fată care-i plăcea, în văzul tuturor, ei urmau să se căsătorească.

C. DUMITRACHE