Liber la… mărțișoare

Mărțișorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 1917, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Umanității. Simbolul național tradițional al primăverii a constituit zilele trecute „lung prilej de vorbe și ipoteze” între autorități.

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale, ca măsură de protecție împotriva Covid 19, în învățământul preuniversitar.

Unii dintre inspectorii școlari județeni au declarat că se vor conforma ordinului, iar unii doctori infecționiști au spus că dăruirea mărțușorului presupune interacțiune și încalcă astfel regula distanțării sociale.

În acest context, ministrul Educației a intervenit și a declarat public: „Există un ordin comun care interzice schimbul de obiecte personale. Ministerul Educației nu se implică, nu dorește și nici nu poate să schimbe valoarea de simbol a unei flori în obiect personal, cu atât mai mult a unui mărțișor. Ministerul Educației nu a transmis nici o interdicție, nici măcar cu titlu de recomandare pe subiectul unor simboluri precum flori sau mărțișoare. Putem noi să vrem orice, dar nu putem noi să schimbăm acest obicei, este ipocrizie altfel. Ministerul nu se implică în nici un fel.”

Așa că luni n-ar trebui să mire pe nimeni că școala va fi un pic altfel, în pandemie. Și va fi altfel și pandemia, adică un pic mai colorată și un pic mai veselă. Și, Doamne ajută, și mai scurtă!

Șt. B.