Let’s Do It, Romania! anunță: peste 250.000 de voluntari și 230.000 de saci de deșeuri colectați în întreaga țară la Ziua de Curățenie Națională
Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din România, a organizat și anul acesta Ziua de Curățenie Națională, iar rezultatele arată un grad ridicat al implicării sociale: peste 250.000 de voluntari înscriși în aplicația Let’s Do It, Romania! au strâns 230.000 de saci de deșeuri, adică aproximativ 2.400 tone de deșeuri în 41 de județe din România la care se adaugă și municipiul București.
Let’s Do It, Romania! s-a alăturat mișcării globale “Let’s Do It World!” și a participat la curățenie alături de 198 de țări din lume. World Cleanup Day 2024 a fost marcată pentru prima dată ca Zi Internațională în calendarul Națiunilor Unite.
Partenerii instituționali care s-au alăturat Zilei de Curățenie Națională sunt: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Administrația Națională Apele Române, Romsilva, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.
Companiile care au susținut misiunea Let’s Do It, Romania! sunt: Ipsos – partener principal, PPC, Cargus, FINO, CPI Property Group, Bilstein, Hidroelectrica.
Let’s Do It, Romania! a început demersurile legislative ca Ziua de Curățenie Națională în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16 aprilie 2024, inițiativa a fost depusă în Senatul României. A fost înregistrată cu numărul L312/2024, a primit votul Senatului și a Camerei Deputaților, urmând a fi promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Obiectivele acestui demers sunt întărirea legilor de protecție a mediului, reducerea deșeurilor depozitate ilegal, încurajarea implicării cetățenilor și autorităților, precum și promovarea educației ecologice și a gestionării corecte a deșeurilor.
Cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania! (disponibilă pe iOS și Android pe tot teritoriul României) pot fi raportate oricând, gratuit, zonele cu deșeuri din oraș sau din natură, care vor fi apoi raportate oficial către autorități și curățate. Aceasta reprezintă o contribuție esențială la eforturile de curățare și protejare a mediului, facilitând raportarea deșeurilor în zonele urbane și rurale. În plus, aplicația permite și raportarea ambroziei, o plantă invazivă care perturbă sănătatea oamenilor cât și mediul, afectând peste 2.5 milioane de persoane anual.
Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România, care de paisprezece ani se dedică promovării curățeniei și protejării mediului prin organizarea de evenimente de amploare, campanii educaționale și proiecte de reciclare, mobilizează comunități din întreaga țară pentru a combate problema deșeurilor și pentru a promova un stil de viață sustenabil.
Printre inițiativele asociației se numără organizarea Zilei de Curățenie Națională, ateliere educaționale în școli și colaborări cu alte organizații și companii pentru a spori conștientizarea și participarea în proiecte ecologice.
Din 2010 până în prezent, peste 2.6 milioane de voluntari au participat la acțiunile și proiectele Let’s Do It, Romania!.
Cornelia RĂDULESCU