Legea anti-drog la volan, adoptată de Senat
Senatul României a aprobat, prin Comisiile juridică și de sănătate, un raport de admitere cu amendamente asupra proiectului legislativ privind pedepsirea șoferilor care conduc sub influența drogurilor sau a altor substanțe psihoactive.
Inițial, proiectul prevedea majorarea pedepsei de la doi la șapte ani, dar după discuții și amendamente, comisiile au decis menținerea intervalului actual de pedeapsă, respectiv între unu și cinci ani.
Forma amendată a Codului Penal prevede că orice persoană care conduce un vehicul ce necesită permis de conducere și are în sânge droguri sau alte substanțe psihoactive va fi sancționată între unu și cinci ani de închisoare, alături de interzicerea exercitării unor drepturi.
“Legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțe psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege.
Totuși, nu se va considera infracțiune dacă substanțele psihoactive sunt prezente în sângele șoferului din cauza administrării unor medicamente prescrise legal, respectând doza terapeutică și recomandările medicului.
Noua lege va intra în vigoare într-un an de la publicarea în Monitorul Oficial, iar până atunci, Ministerul Sănătății va avea obligația de a elabora lista substanțelor psihoactive, care va fi aprobată prin lege.
Ministerul Sănătății va lua măsuri astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive să se realizeze doar pe baza unei prescripții medicale.
Această listă va defini clar care sunt substanțele interzise în cazul șoferilor și va preveni interpretări eronate privind utilizarea medicamentelor.
“Această lege are menirea de a proteja viața și siguranța participanților la trafic”, spun inițiatorii proiectului legislativ.
Proiectul de lege și raportul cu amendamente a fost aprobat de Senat, acesta fiind primul for legislativ sesizat.
Adriana VENE