„Lecție de informare europeană” la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria

Europe Direct Teleorman a organizat în data de 25 ianuarie 2024, prima „Lecție de informare europeană” din anul 2024, susținută la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria.

La peste 150 de ani de la înființarea liceului pedagogic, reprezentanții Europe Direct Teleorman i-au avut parteneri de dezbatere pe elevii claselor a XII-a și cadrele didactice din acest lăcaș de învățământ cu o tradiție atât de îndelungată din județul Teleorman.

A fost o întâlnire extrem de animată, în care s-a discutat despre politicile, strategiile, instituțiile și prioritățile Uniunii Europene pentru anul 2024, despre importanța votului în contextul alegerilor europarlamentare, cu atât mai mult cu cât parteneri de discuție erau tineri care vor vota, anul acesta, pentru prima dată în viață, despre drepturi și obligații pe care le avem în calitate de cetățeni europeni, despre competențe și necesitatea pregătirii profesionale pe tot parcursul vieții, dar și despre tranziția verde și digitală.

Pentru a înțelege și mai bine ce este Uniunea Europeană, cum a fost creată și cum funcționează aceasta, a fost vizitat site-ul Spațiul învățării al Uniunii Europene.

De un interes aparte s-au bucurat publicațiile editate de către Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, publicații care au fost oferite tuturor participanților.

Implicarea și motivarea elevilor, dar şi a profesorilor de a participa la orele de informare europeană rămân unele dintre cele mai mari provocări şi satisfacții ale echipei Europe Direct Teleorman.

Acestea au fost şi motivele pentru care cel mai activ elev a fost premiat de către centrul de informare al Comisiei Europene: Mihai-Sorin Costache.

Acesta, dar şi pe colegii săi au demonstrat că tinerii noştri își cunosc drepturile şi sunt dornici să se implice în acţiunile care le afectează prezentul şi viitorul.

Această întâlnire a fost posibilă datorită unor profesori dedicați meseriei pe care și-au ales-o și cu care reprezentanții Europe Direct au avut plăcerea să colaboreze: prof. Silvia Botez, directorul instituției; prof. Mariana Buciu, director adjunct, precum și diriginții claselor a XII-a de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat”: prof. Cristina Cazacu; prof. Carmen Mușat; prof. Adriana Rizescu; prof. Aneta Grigore; prof. Florin Chiriac; prof. Cezarina Tînțăreanu-Mircea și prof. Florentina Toma.

Cornelia RĂDULESCU