Lavanda Plosca Teleorman, la Expoziția internațională „Săptămâna verde” de la Berlin

Și anul acesta Lavanda Plosca Teleorman a făcut parte din decorul standului României la Expoziția internațională „Săptămâna verde” de la Berlin.

Silvia și Marian Gheorghe din comuna Plosca, acești teleormăneni harnici care de ani de zile de încântă cu produsele lor la diverse târguri locale, județene și naționale, au participat cu produsele lor pentru a treia oară la această expoziție internațională.

Buchete de lavandă, săculeți cu lavandă, lumânări și săpunuri din lavandă au încântat privirile și au dat o notă aparte standurilor României la prestigioasa expoziție, la care, datorită familiei Gheorghe, a fost prezent și județul nostru.

În perioada 19-28 ianuarie 2024, s-a desfășurat la Berlin cea de-a 88-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2024” (Grüne Woche).

Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a participat la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR au promovat produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promovat și a oferit spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare: Magiun de prune Topoloveni- IGP, Salam de Sibiu- IGP, Telemea de Ibăneşti- DOP, Scrumbie de Dunăre afumată- IGP, Cârnaţi de Pleşcoi- IGP, Telemea de Sibiu- IGP, Caşcaval de Săveni- IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea- IGP, Salată tradițională cu icre de crap- STG, Plăcintă dobrogeană- IGP, Pită de Pecica- IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică- Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.

De asemenea, printre produsele româneşti care au fost expuse la ediția 2024 a expoziției „Săptămâna Verde” s-au regăsit și cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Sardeluță marinată pentru dobândirea STG, dar și produse care vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnați din topor din Vâlcea, carne afumată la garniță din Vâlcea, brânză în coajă de brad de Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, brânză frământată de Teaca, ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece. Din categoria băuturilor spirt

oase, România a oferit spre degustare pălincă și țuică, precum şi vin alb şi roşu. Mere și prune afumate de Vrancea au fost și ele degustate de vizitatori.

Expoziția „Săptămâna Verde 2024” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial.

Cornelia RĂDULESCU