Laboratoarele veterinare vor face teste pentru depistarerea coronavirus!

Laboratoarele veterinare vor face teste pentru depistarerea coronavirus!

Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că, în condițiile extinderii pandemiei, autorităţile vor apela şi la medicii veterinari pentru a efectua teste pentru COVID-19, aceste teste urmând să fie procesate în laboratoarele ANSVSA. Astfel, cele 28 de laboratoare ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din teritoriu vor fi folosite pentru testări de coronavirus. Încest sens, șeful Institutului „Matei Balş” a declarat : „ANSVSA va pune la dispoziţie platformele de tip PCR Real Time şi vor colabora cu colegii noştri”. Referitor la câte teste putem face pe zi şi de câţi oameni este nevoie, Streinu Cercel a spus că „mergem, în momentul de faţă, cu un număr cam de 2.000 de teste pe zi la nivelul ţării şi cu aceste 2.000 de teste pe zi am acoperit nevoia actuală, adică stabilirea contacţilor şi a regulilor de carantinare instituţionalizată şi de izolare la domiciliu. În momentul când vom trece într-o altă fază a acestei pandemii, evident că numărul de testări va trebui să crească. Veterinarii vor putea face teste, iar validarea testelor se va face împreună cu colegii de la medicină umană”.

Potrivit site-ului G4Media.ro, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a semnat deja un protocol cu Ministerul Sănătăţii prin care pune la dispoziţie aparatele de testare Real Time PCR din laboratoarele proprii pentru testarea Covid-19, iar specialiști din Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București au fost deja instruiţi de specialiști de la Spitalul Matei Balș din Bucureşti.

Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR).

Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special numit PCR Real Time. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore. „Este un aparat de biologie moleculară pe care unele Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor îl au în dotare şi îl folosesc pentru depistarea pestei porcine, în special. Dar poate fi folosit şi depistarea coronavirus.

George ZAVERA

Despre autor