Partidele se schimbă, oamenii rămân aceeaşi. Conducerea Partidului Mişcarea Populară se ”mândreşte” cu primii candidaţi pentru Parlamentul European. Din păcate, 7 dintre aceştia sunt foşti pedelişti.
7 foşti pedelişti se regăsesc în primii 10 candidaţi ai PMP pentru Parlamentul României. Cel care deschide lista candidaţilor PDL de pe lista PMP, şi cu mari şanse de a ajunge din nou în Parlamentul European este Cristian Preda. Înainte de a deveni parlamentar european în anul 2009, Cristian Preda a fost consilier prezidenţial al preşedinţilor României, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. De asemenea, în timpul Guvernului Boc a fost, de asemenea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Din 30 iunie 2012, Preda a fost prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, până pe 3 iunie 2013, când a fost suspendat din PD-L pe o perioadă de şase luni. După terminarea suspendării, nu s-a alăturat niciunui partid până pe 31 ianuarie 2014, când a intrat în Partidul Mişcarea Populară.
Pe poziţia a treia regăsim un alt fost pedelist. Este vorba despre Teodor Baconschi. În lunga sa carieră, Baconschi a fost pe rând ambasador la Vatican, Lisabona şi Paris. De asemenea el a fost şi secretar de stat pentru Afaceri Globale în MAE, ministru de Externe şi consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu. În PDL a intrat pe data de 28 septembrie 2010. El a demisionat din PDL la data de 30 ianuarie 2014 pentru a se alătura Partidului Mişcarea Populară.
Locul al patrulea pe lista pentru Parlamentul European din partea PMP este ocupat tot de un fost pedelist. Este vorba despre Cristian Petrescu. Fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi deputat în perioada 2008 – 2012 din partea PDL şi Petrescu a decis să părăsească barcă democrat liberală pentru proaspătul partid.
Şi Daniel Funeriu se află pe lista PMP pentru Parlamentul European. Acesta ocupă poziţia a 5-a. Ascensiunea politică a acestuia a început în anul 2007 atunci când a candidat şi a câştigat un fotoliu de parlamentar european. Nu i-a plăcut prea mult această funcţie motiv pentru care în anul 2009 a renunţat la această funcţie pentru a ocupa scaunul de ministru al educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Când PDL a început să piardă electorat, iar preşedintele Traian Băsescu le-a spus adio, Funeriu şi-a luat ”bocceluţa” pentru a pune bazele Fundaţiei Mişcarea Populară.
Pe poziţia a 8-a regăsim un fost traseit politic. Fost senator PNL şi preşedinte al PDL Bacău, Gabriel Berca a devenit în 2014 vicepreşedinte PMP pentru regiunea Nord – Est şi preşedinte PMP Vaslui.
Sub Berca, pe poziţia a 9-a îl regăsim pe Gelu Vişan. Domnia sa a fost deputat al Parlamentului României din anul 2008 şi până în 2012. El a fost ales pe listele PD-L în colegiul 8 Băileşti. Pe lângă această funcţie a mai fost şi consilier judeţean timp de 8 ani, dar şi senator de Dolj. În prezent este coordonatorul PMP pentru regiunea Oltenia.
Ultimul, dar nu cel din urmă fost pedelist care speră să ajungă în Parlamentul European de pe listele PMP este Adrian Rădulescu. Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi deputat, toate obţinute pe spinarea PDL, Adrian Rădulescu a fost vreme de un an şi consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.
În ciuda acestui aspect, preşedintele PMP Teleorman, Adrian Florescu încă se laudă cu faptul că în noul partid, mai bine de două treimi dintre membri sunt noi şi n-au mai făcut politică. Pentru alegerile parlamentare din luna mai, preşedintele Florescu şi-a impus şi un target. El speră să obţină cel puţin 10 la sută. Şi dacă nu va reuşit să-şi îndeplinească acest obiectiv, Adrian Florescu spune că va rămâne în continuare şef al PMP Teleorman.
”Sperăm să obţinem minimum 10 la sută. Chiar dacă nu vom obţine în judeţul Teleorman un scor format din două cifre nu voi renunţa la funcţia de preşedinte. N-am de ce să renunţ pentru că este o organizaţie formată de la zero”, a declarat preşedintele PMP Teleorman, Adrian Florescu.

C. DUMITRACHE

Despre autor