La Troianul,derbedeii i-au lăsat pe săteni fără contoare electrice!

În numai trei nopți, câteva gospodării din comuna Troianul au rămas fără curent electric ! În revărsatul zorilor, familiile lăsate în beznă aveau să constate că pe timpul nopții nu s-a înregistrat vreo întrerupere a curentului din cauza unor defecțiuni la rețeaua de alimentare cu energie electrică și nici n-a sărit vreo siguranță de la tabloul de alimentare. Cu stupoare aveau să descopere că derbedeii care și-au făcut de ceva vreme un obicei din a fura din curțile gospodarilor bunuri pe care să-și câștige banii de băutură i-au lăsat acum și fără contoare electrice.

Infractorii profită de faptul că tablourile electrice în care se află și contoarele de înregistrare a consumului de energie electrică sunt montate în exteriorul clădirilor, comiterea furturilor fiind la îndemâna chiar și a novicilor în astfel de infracțiuni. Pe timpul zilei, infractorii i-au seama asupra amplasării tablourilor electrice îndeosebi la casele aflate la marginea localității, în gospodăriile izolate sau nelocuite temporar, dar nu se sfiesc să prindă în planul lor nici casele locuite de persoane cu vârste înaintate. Pe timpul nopții, prin efracție, pătrund în curțile sătenilor, după caz anesteziază câinii de pază cu spray paralizant, după care operează în voie la cutiile în care se află amplasate contoarele electrice. Cu scule potrivite taie cablurile de alimentare cu energie electrică, scot contoarele și își iau deîndată tălpățița. O neghiobie fără seamăn, dacă ținem seama de răul pe care infractorii îl fac celor ce le sustrag contoarele electrice, deși derbedeii nu se aleg cu cine știe ce profit din vânzarea contoarelor la centrele de valorificare a materialelor așa zis refolosibile. În acest fel este păgubită și compania CEZ Distribuție Oltenia, care e pusă în situația de a monta alte contoare electrice, ceea ce implică cheltuieli cu refacerea instalațiilor dar și cu forța de muncă.

Sunt fapte de o gravitate extremă, care trebuie combătute imediat, și asta nu înainte ca fenomenul de furt din gospodăriile populației să ia amploare.

Sătenii trag semnalul de alarmă și roagă autoritățile din comuna Troianul și organele de poliție locală dar și de la nivel județean să intervină în regim de maximă urgență pentru prinderea făptașilor și deferirea acestora justiției.

George ZAVERA

Despre autor