La Târgul BIOFACH – Nürnberg, companiile româneşti vor fi prezente cu produse agroalimentare ecologice

Având un ritm mediu anual de creştere de 23%, dezvoltarea a sectorului ecologic din România este dovedită de creşterea numărului de producători implicaţi, dar şi de multiplicarea suprafeţelor cultivate în sistem ecologic. Dacă în anul 2010 existau 3.155 operatori în sectorul de agricultură ecologică, în anul 2011 numărul acestora a crescut de 3 ori, pentru ca la nivelul anului 2012 numărul lor să crească de 11,8 ori faţă de nivelul anului 2010. Astfel, în anul 2012 în România erau înregistraţi un număr de 26.736 operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice.
Conform statisticilor oficiale, în anul 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 ha, din acestea 46.865 reprezentând suprafaţă în conversie, iar 84.585 suprafaţă certificată ecologic. După cinci ani de practicare a agriculturii ecologice în România, respectiv la nivelul anului 2012, suprafaţa cultivată într-un astfel de sistem se ridica la 450.000 ha, la acestea adăugându-se şi culturile din flora spontană colectate de pe o suprafaţă de cca. 520.000 ha. Cea mai mare creştere a suprafeţelor lucrate în sistem ecologic a avut loc în 2012, acestea fiind cu 45 la sută mai mari decât suprafeţele cultivate în anul 2011.
Dat fiind nivelul de dezvoltare a sectorului agriculturii ecologice, atât sub raportul numărului fermierilor implicaţi în acest sistem de agricultură, cât şi al suprafeţelor cultivate şi ţinând seama de trendul alert de creştere anuală de 23%, România şi-a manifestat dorinţa şi a reuşit să obţină statutul de „ţara anului” la Târgul BIOFACH – Nürnberg din acest an.. Prin urmare, companii româneşti din agricultura ecologică şi din industria de procesare şi comercializare a produselor bio vor fi prezente, în perioada 13-16 februarie 2013, la BIOFACH – Nüremberg, în Germania, acesta fiind cel mai mare târg de produse ecologice din Europa. Participarea la târgul BIOFACH a României, cu statutul de “ţara anului” reprezintă o recunoaştere a faptului că agricultura ecologică românească s-a dezvoltat, în ultimii ani, într-un mod accelerat. Firmele româneşti vor expune alături de cele mai mari companii din Europa care practică agricultura ecologică şi de cele mai firme de procesare a produselor de origine vegetală şi animală obţinute în sistem ecologic.
“Cred că la acest moment – având în vedere constrângerile bugetare, dar şi ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială – România ar trebui să orienteze măsurile de sprijin pe care le are la dispoziţie cu precădere către acele produse care au căutare pe piaţă, şi în mod cu totul special spre produsele ecologice care se bucură de o piaţă de desfacere extraordinară”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

George ZAVERA