La Muzeul Judeţean Teleorman, “Steaua R.P.R.”, exponatul lunii mai

Pentru luna mai, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, un obiect din patrimoniul instituţiei, care reprezintă ORDINUL „STEAUA R.P.R.” CLASA I, conferit lui Zaharia Stancu în anul 1968.
Ordinul Steaua Republicii Populare Române, a fost înfiinţat pe data de 12 ianuarie 1948, decretul fiind publicat a doua zi în Monitorul Oficial nr. 10. Este primul ordin instituit de R.P.R. după abdicarea Regelui Mihai, care a fost acordat militarilor, civililor şi cetăţenilor străini pentru merite deosebite în domeniul politic, social, ştiinţific sau cultural. Ordinul R.P.R. era cea mai înaltă distincţie acordată pentru merite cu caracter general. Ordinul Steaua Republicii Populare Române este organizat pe cinci clase. Clasa I este din metal aurit, cu briliante pe braţele stelei şi în jurul stemei, centrul fiind din email roşu. Clasa a II-a este identică, dar lipsesc briliantele de pe braţele stelei. Clasa a III-a este la fel cu a doua, numai că doar stema şi cununa de lauri sunt aurite, restul fiind din argint. Clasa a IV-a este complet din argint, fără briliante, şi cu email albastru în centru. Clasa a V-a este din argint, cu centrul din email roşu, stema fiind aurită.
ORDINUL „STEAUA R.P.R.” CLASA I, ce face obiectul Exponatului Lunii, este confecţionat din metal aurit şi este alcătuit din trei elemente. Centrul este rotund şi conţine stema Republicii Populare Române pe un fond de email. Aceasta este înconjurată de un cerc de briliante, flancat de lauri. Din aceasta pornesc cinci mănunchiuri, fiecare având în partea centrală o linie de briliante. Lăţimea Ordinului este de 62 mm, iar înălţimea este de 55 mm.
Termenul de „Ordin” îşi are originea în perioada medievală, mai precis în perioada Cruciadelor. Unele ordine au fost perpetuate până în ziua de astăzi, bineînţeles rolul acestora fiind altul decât în perioada feudală. Fiecare ordin a avut o heraldică individuală, de altfel faleristica fiind într-o strânsă legătură cu herladica.
Există o ierarhizare exactă pe plan mondial pentru ordine. Astfel, marea majoritate a ordinelor au cinci clase. Clasa a V-a este corespunzătoare gradului de cavaler, clasa a IV-a gradului de ofiţer, clasa a III-a gradului de comandor, clasa a II-a – Mare Ofiţer şi clasa I gradului de Mare Cruce. În afară de acestea, unele ordine au un grad excepţional, gradul de Colan.

M.M.