ITM Teleorman: Acțiuni pe linia controlului în domeniul relațiilor de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a realizat în luna octombrie, în conformitate cu Programul cadru de acțiuni pe anul 2017, acțiuni pe linia controlului în domeniul relațiilor de muncă și de monitorizare a acestora.

Cei 8 inspectori ai corpului de control relații de muncă au realizat 102 controale la 16 angajatori. S-au aplicat 22 de sancțiuni, dintre care 9 amenzi în valoare de 84.000 lei și 13 avertismente.

Faptele sancționate au fost: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract de muncă (au fost identificate 3 persoane la 2 angajatori, aplicându-se amenzi în valoare de 60.000lei); netransmiterea registrului general de evidență a salariaților la ITM (16 persoane au fost identificate, la 6 angajatori, aplicându-se sancțiuni contravenționale); nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru și timpul de odihnă.

În urma controalelor efectuate, pentru deficiențele în domeniul relațiilor de muncă s-au dispus 138 măsuri, care au vizat în principal neconformități în domeniul aplicării prevederilor Codului muncii cu privire la munca fără forme legale, timpul de muncă și de odihnă și munca suplimentară.

În perioada 9-13 octombrie s-a desfășurat Campania Națională privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurată de zilieri, dispusă de Inspecția Muncii, verificându-se 29 de angajatori și sancționându-se 3 dintre aceștia.

Au fost constatate 20 de deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri, dintre care 6 sancțiuni în valoare de 3.000 lei.

Acțiunile de control în domeniul relațiilor de muncă au fost, în general, controale de fond și tip campanie și controale tematice.

Cornelia RĂDULESCU