ISU Teleorman: STOP incendiilor de vegetație uscată!

În ultima perioadă s-au înregistrat tot mai multe incendii de vegetație uscată majoritatea acestora fiind generate de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

În ultimele 72 de ore, pompierii militari teleormăneni au intervenit la 67 evenimente, după cum urmează:

  • 54 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • șase incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Zâmbreasca și Călugăru, un incendiu la cabluri electrice și trei incendii de vegetație uscată;
  • trei misiuni de recunoaștere la obiective din zona de competență;
  • două misiuni în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman;
  • un eveniment rutier, produs pe raza municipiului Roșiorii de Vede;
  • o intervenție pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate.

În perioada menționată, inspectorii de prevenire au efectuat patru controale la operatorii economici de pe raza localităților Alexandria și Videle. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 61.500 de lei.

Pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Cetățenii au obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Potrivit prevederilor legale arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Mircea OLTEANU

Despre autor