Intervenții pe bandă rulantă ale pompierilor teleormăneni, pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată

După cele 13 solicitări pe care le-au avut pompierii teleormăneni, marți, 5 martie 2019, pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, în ziua următoare, salvatorii au intervenit pe bandă rulantă pentru lichidarea a alte nouă astfel incendii. Evenimentele au avut loc în localitățile Blejești, Stejaru, Guruieni, Zimnicea, Năsturelu, Prunaru (în apropierea E 70), Turnu Măgurele (în apropierea DN 65A), Gărăgău și Lunca, potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman.

Din cauză că zonele erau greu accesibile pentru autospecialele de intervenție, iar vântul puternic favoriza propagarea rapidă a focului la vecinătăți, existând riscul de a ajunge în gospodării, curțile unor asociații agricole și chiar la litiera unei păduri, misiunile salvatorilor au fost foarte dificile.

În intervențiile lor, pompierii teleormăneni au fost sprijiniți de autoritățile locale și administratorii obiectivelor ce puteau fi afectate. Salvatorii au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite, evitând producerea de pagube materiale însemnate.

Cea mai dificlă dintre intervenții a fost cea de pe raza localității Stejaru. Aici, pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 6 hectare. Din cauza vântului puternic și direcției de propagare a incendiului, flăcările se puteau extinde la litiera unei păduri din acea zonă.

La această intervenție a participat și personalul ocolului silvic, cu un tractor cu plug, care au izolat zona de ardere, facilitând, astfel, stingerea rapidă a focului.

Flăcările au distrus câteva culturi de viță de vie, pe o suprafață de cca. 4 hectare. Valoarea pagubelor a fost apreciată la aproximativ 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, la peste 100000 de lei.

M. MEILĂ