Întâlnire tematică, organizată de ISU Teleorman, pe linia avizării-autorizării construcțiilor
Reprezentanții instituţiilor și autorităților publice locale din județul Teleorman, alături de proiectanți, operatori economici și administratori ai societăților comerciale care dețin construcții fără a avea autorizație de securitate la incendiu s-au întâlnit miercuri, 18 octombrie 2017, în Sala Mare de Ședințe a Consiliului Județean Teleorman, din municipiul Alexandria, cu reprezentanții ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, pentru a discuta problemele legate de obținerea autorizației privind securitatea la incendiu. Acest demers al conducerii ISU ”A.D. Ghica” Teleorman a fost făcut ca urmare a faptului că termenul prorogat pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie 2017, astfel că, începând cu data de 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia.
Despre necesitatea obținerii avizului/autorizației pentru securitate la incendiu și despre pașii pe care trebuie să-i urmeze operatorii economici și autoritățile legale pentru obținerea acestui act administrativ au vorbit șeful ISU ”A.D. Ghica Teleorman”, col. Marius Stancu și șeful Inspecției de Prevenire din cadrul inspectoratului județean, maior Gheorghe Băcanu.
Potrivit celor precizate de col. Marius Stancu, maiorul Gheorghe Băcanu este ”singurul om pe care inspectoratul nostru îl are pe partea de avizare-autorizare”.
Adresându-se celor prezenți în sală, șeful ISU ”A.D. Ghica” Teleorman a subliniat că ”este foarte important ca atunci când începem o lucrare să întrebăm care sunt căile legale. Pentru că, ulterior, este foarte greu să te autorizezi, iar costurile sunt enorme. Este foarte important ca atunci când începeți să derulați proiecte, să dezvoltați construcții, să veniți să întrebați de la bun început, pentru a urma calea legală. Calea legală nu costă niciun leu”, a spus Marius Stancu.
Printre altele, acesta i-a asigurat pe toți cei din sală de sprijinul său și le-a explicat cât de simplu este la început să obții un aviz sau o autorizație pentru securitate la incendiu și ”cât de greu este ulterior să obții această autorizație, atunci când ai clădirea construită și te trezești că vine reprezentantul ISU în control și-ți spune că aici nu e bine, aici nu e bine… Pe mine nu mă interesează amenda, pe mine mă interesează ca problemele să fie rezolvate. Să fie rezolvate din punct de vedere legal. Amenda nu este o soluție. Este ultima soluție. Iar amenda este la latitudinea agentului constatator, pentru că el cântărește cât de gravă este neregula pe care a găsit-o”.
Maiorul Gheorghe Băcanu a fost cel care a oferit detalii legate de cadrul legislativ european prin care se stabilesc cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor cu accent pe cerința de securitate la incendiu, cadrul legislativ național privind calitatea în construcții și autorizarea executării lucrărilor de construcții, categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării, prezentarea modului de obținere a avizului de securitate la incendiu, obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu și sancțiunea contravențională care se aplică pentru funcționarea fără acest act administrativ.
Greutăți, întâmpinate la verificarea unităților de învățământ
Probleme majore apar în ceea ce privește avizarea/autorizarea pentru securitatea la incendiu a unităților de învățământ din județul nostru, după cum a declarat maiorul Gheorghe Băcanu.
”La instituțiile de învățământ întâmpinăm greutăți la verificările pe care le facem în teren. Aceste dificultăți provin, în primul rând, din faptul că nu există o carte tehnică a construcției, nu avem un istoric al acelei clădiri. N-am găsit această carte tehnică nici la primărie, nici la sediul unității de învățământ”.
Acesta a venit cu o propunere, menită să ușureze activitatea responsabililor tehnici pe linia de situații de urgență, existenți în unitățile de învățământ.
”Fiecare unitate de învățământ are un responsabil tehnic pe partea de situații de urgență. Activitatea aceasta pe care ei o desfășoară nu este remunerată sub nicio formă. O face c-asa trebuie, c-așa se impune, dar respectivul nu are pregătirea necesară. Propunerea mea, măcar la municipii și orașe, este că autoritatea locală ar trebui să încheie un parteneriat cu o firmă specilizată, cineva care este mai priceput decât un profesor, învățător, să întocmească aceste documente și care să fie de față atunci când se efectuează un control din partea ISU. Mai propun ca fiecare control de prevenire care urmează să se efectueze să fie anunțat din timp, astfel încât, în situația în care directorul unității de învățământ sau operatorul economic are un contract cu o astfel de firmă care să întocmească documentele, să-l reprezinte, să aibă posibilitatea de a participa efectiv la acest control”, a spus maior Gheorghe Băcanu.
Beneficiarii/investitorii construcțiilor trebuie să știe că, în conformitate cu prevederile legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei.
M. MEILĂ