Inspectorii sanitar veterinari au intensificat controalele în târgurile de animale

Incepând cu data de 4 decembrie până pe 24 decembrie 2017 și în intervalul 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018, medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cei din circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA) și circumscripțiile sanitare veterinare zonale (CSVZ) participă la acțiunile de control specifice perioadei sărbătorilor de iarnă ! Controalele sunt organizate în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de abatorizare, procesare, depozitare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non-animală, precum şi în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor.

La sediile DSVSA județene se asigură permanența sanitar veterinară, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică.

Pentru informarea cetățenilor, pe site-ul fiecărei DSVSA județene vor fi postate adresele spațiilor special amenajate și ale Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor unde se poate efectua examenul trichineloscopic al cărnii de porc, programul de funcționare al acestora și un număr de telefon la care consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul sanitar veterinar și siguranței alimentelor.

În târgurile și oboarele din județ inspectorii sanitar veterinari pun în aplicare dispozițiile legale privind condițiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mișcarea porcilor vii.

În cadrul acțiunilor de control în principal se urmărește :

  • respectarea condițiilor specifice de igienă în unitățile de producție – abatoare, fabrici de procesare pe întreg ”lanțul alimentar”, de la aprovizionarea cu materii prime până la procesarea, depozitarea,livrarea, transportul și comercializarea directă către consumator a produselor finite;
  • condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport a produselor de origine animală;
  • condițiile de depozitare a produselor de origine animală;
  • proveniența alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală, a modului în care sunt manipulate și expuse la vanzare;
  • cerințele referitoare la marcarea cărnii și identificarea produselor de origine animală, în special prezența mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele și sferturile de caracase provenite de la porcine și existența, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;
  • condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală.

Atenție !

Tăierea animalelor și comercializarea cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar se interzice cu desăvârșire. Pentru comercializarea cărnii provenită de la porcii sacrificați în interes familial fără efectuarea expertizei sanitare veterinare fapta va fi sancționată contravențional cu amendă de la 20.000 – 40.000 lei. Inspectorii ANSVSA vor manifesta toleranță zero față de neconformitățile constatate, în funcție de gravitatea, caracterul și consecințele acestora. Vor fi aplicate sancțiuni contravenționale, iar în cazurile grave se poate ajunge și la suspendarea temporară a activității și chiar la interzicerea activității unităților aflate în culpă.

George ZAVERA