Înlocuirea efectivelor de pompieri din județul Galați
Joi, pompierii care au sprijinit echipele ISU Galați s-au întors la unitățile lor, urmând ca alți aproape 1.000 de salvatori din 26 de unități subordonate IGSU să preia misiunile în zonele afectate. În sprijinul ISU Galați au sosit forțe din 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, BT, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL), de la ISU București-Ilfov, precum și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani. După rotirea echipelor, pompierii care au intervenit în ultimele trei zile s-au retras la unitățile lor. Noul personal dislocat în județul Galați este pregătit să își desfășoare activitatea pentru cel puțin trei zile. În acest timp, pompierii continuă acțiunile esențiale în gospodăriile afectate de inundații, evacuând mâlul din locuințe, curți și subsoluri. În același timp, lucrează pentru curățarea drumurilor locale de aluviunile aduse de ape, asigurând astfel accesul spre casele oamenilor. În plus, aceștia intervin pentru a evacua bunurile cetățenilor. În perioada 16-19 septembrie, forțele de intervenție din județul Galați au acționat intens pentru a gestiona efectele inundațiilor. Acestea au fost implicate în evacuarea apei din 231 de gospodării, inclusiv beciuri, și au avut peste 1000 de misiuni pentru curățarea curților, caselor, șanțurilor și fântânilor afectate. Eforturile pompierilor s-au concentrat și pentru evacuarea apei și a mâlului care au afectat 4 biserici, 10 școli și centre sociale de pe raza județului. De asemenea, au intervenit pentru recuperarea animalelor și realizarea unor lucrări de decolmatare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.
Începând cu joi seara, forțele și mijloacele de intervenție ale ISU Teleorman care sunt trimise în sprijinul cetățenilor afectați de inundații în județul Galați vor fi suplimentate, situația acestora fiind următoarea:
– două autocamioane de intervenție;
– două motopompe transportabile;
– două motopompe remorcabile NOVUS 2000;
– două autospeciale de primă intervenție și comandă (Dacia Duster);
– un autocamion cu sistem abroll;
– un buldoexacavator pe platformă.
Un număr total de 44 de pompieri teleormăneni, dintre care 42 de subofițeri și 2 ofițeri vor desfășura acțiunile de evacuare a apei și nămolului, aceștia urmând a fi pregătiți să efectueze misiuni în sprijinul cetățenilor din localitățile cele mai afectate, pentru o durată de minimum trei zile.