Înjumătăţirea ratelor la bănci ar putea stimula consumul şi creşterea economică

Una din măsurile cu impact economic multiplu, propusă de Guvern şi agreată de FMI, a fost anunţată luni de premierul Victor Ponta. Este vorba despre un sprijin guvernamental acordat persoanelor fizice (salariaţi şi pensionari) care au rate restante la bănci, condiţionat de veniturile de până la 1610 lei şi de nedepăşirea termenului de 90 de zile de la plata ultimei rate. Din punct de vedere al cuantumului, sprijinul vizează înjumătăţirea dobânzii, dar nu poate depăşi suma de 500 lei.
Cei care ar putea să beneficieze de această înlesnire trebuie să ştie că înjumătăţirea ratei nu se referă la întreaga sumă pe care debitorul trebuie s-o plătească lunar băncii creditoare, ci doar la „principal”, adică la ce rămâne după ce se scade dobânda, care se plăteşte integral, fiind sursa de profit a băncii.
Această restructurare a creditelor se face pe termen de doi ani şi este rodul negocierilor între client şi bancă, instituţiile financiare nefiind obligate să implementeze această măsură, pentru că Executivul n-a încheiat deocamdată vreo înţelegere cu ele.
Totuşi, având în vedere puzderia de credite neperformante şi dificultăţile în executarea garanţiilor, probabil că cele mai multe dintre bănci vor accepta această restructurare a creditelor, garantată de stat.
De menţionat faptul că o persoană nu poate beneficia decât de o singură restructurare, fie că e vorba de unul sau mai multe credite, dar suma totală amânată la plată nu poate depăşi 500 lei.
După doi ani clientul va reveni la ratele din contractul iniţial, dar va putea beneficia de o reducere de impozit de cel mult 200 lei pe lună, care va constitui un credit fiscal, acordat de stat contribuabilului până când iese din impasul financiar. Deci nu este o ştergere a plăţii, ci o mutare a ei în viitor, cea ce nu este puţin lucru în actualele condiţii economico-financiare în care se zbat românii.
Prin această măsură, Guvernul intenţionează să introducă în buzunarele persoanelor fizice circa 4 miliarde de lei, care bălteau în bănci, generând o creştere economică de 1% în fiecare an.
Se estimează că de reeşalonarea împrumuturilor ar putea să beneficieze aproape 1 milion de români, care se încadrează în condiţionările propuse pentru înjumătăţirea temporară a ratelor la bănci.

Şt. B.

Despre autor