Incendiu devastator în Bragadiru: Locuință afectată de flăcări

Miercuri 31 iulie a.c., în jurul orei 19:57, locuința unui cetățean din localitatea Bragadiru a fost cuprinsă de flăcări, determinând vecinii să solicite urgent intervenția pompierilor militari din cadrul Detașamentului Zimnicea, apelând numărul unic de urgență 112.

Trei echipaje de pompieri, dotate cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, s-au deplasat rapid la fața locului. La sosire, au constatat că incendiul se manifesta generalizat, afectând întreaga locuință pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați, cu risc de extindere la construcțiile din vecinătate.

Datorită dispozitivului de intervenție bine organizat și măsurilor luate, pompierii au reușit să localizeze rapid incendiul. Cu toate acestea, stingerea completă a flăcărilor a fost posibilă abia după două ore de luptă intensă. Intervenția a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale ușor combustibile din interiorul locuinței și de prezența a peste 100 de litri de motorină într-o cameră, folosiți pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă. Pe durata intervenției, pompierii au evacuat și două butelii de aragaz, care prezentau un risc major de explozie.

În sprijinul pompierilor militari au acționat și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Bragadiru. Aceștia au contribuit cu o autospecială de stingere de mică capacitate, asigurând alimentarea continuă cu apă a autospecialelor de intervenție.

Pagube și Cauza Probabilă-Valoarea pagubelor provocate de incendiu este estimată la suma de 40,000 de lei, în timp ce bunurile salvate au o valoare de aproximativ 10,000 de lei. Din primele verificări, s-a constatat că incendiul a fost declanșat de un scurtcircuit la instalația electrică a locuinței.

Având în vedere evenimentele recente, pompierii militari fac următoarele recomandări pentru prevenirea incendiilor:

-Nu utilizați aparate electrice defecte sau improvizate: Verificați periodic starea cablurilor, prizelor și dispozitivelor de protecție.

-Evitați folosirea siguranțelor fuzibile supradimensionate: Nu înlocuiți fuzibilul calibrat cu alte materiale.

-Nu suprasolicitați instalația electrică: Folosiți aparatele electrice conform specificațiilor producătorului și evitați utilizarea simultană a mai multor dispozitive.

-Supravegheați aparatele electrice sub tensiune: Nu lăsați nesupravegheate aparate precum fierul de călcat, reșourile sau radiatoarele.

-Respectați indicațiile producătorului: Instalați și folosiți electrocasnicele conform manualului de utilizare.

-Verificați și înlocuiți cordoanele uzate: Asigurați-vă că legăturile electrice sunt în stare bună.

-Evitați fumatul în locuri periculoase: Nu fumați în apropierea materialelor combustibile și asigurați-vă că țigările sunt stinse corespunzător.

Mircea OLTEANU

 

Despre autor