Incendii, controale, nereguli, sancțiuni

Inspectorii de prevenire din cadrul unității de pompieri„ A.D. Ghica ”Teleorman desfășoară, în această perioadă, o serie de controale de specialitate la nivelul mai multor unități administrativ teritoriale și la operatorii economici din domeniul comerțului, având în vedere dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor.

În ultimele zile au fost efectuate 5 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la instituțiile publice, operatorii economici și unitățile de cult din localitatea Măldăeni unde au fost constatate o serie de nereguli, aplicându-se 33 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 11000 de lei.

Cea mai mare sancțiune, de 5000 de lei, s-a aplicat Primăriei Măldăeni pentru neînființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență la nivelul localității, organism care, potrivit prevederilor legale, îndeplinește un rol vital în asigurarea primei intervenții în diferite situații de urgență, precum și pentru informarea populației cu privire la măsurile de prevenire și comportare premergător, pe timpul și după producerea acestora.

Având în vedere că în această perioadă numărul incendiilor de locuințe, în special în mediul rural, a crescut, activitățile de prevenire ale pompierilor vor fi axate pe unitățile administrativ teritoriale, în scopul informării cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor specifice sezonului rece.

La data de 6 decembrie a.c. la ora 02.45, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, de izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din satul Cetatea, comuna Rădoiești. La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulantă SMURD. Focul se manifesta la o anexă gospodărească pe o suprafață de circa 20 mp, în interiorul căreia erau depozitate materiale lemnoase, rumeguș, mase plastice și plăci de azbociment, cu posibilitatea extinderii la casa de locuit aflată în imediata apropiere. Pompierii militari roșioreni au reușit să stingă focul în aproximativ o oră, salvând bunuri materiale estimate la peste 60000 de lei. Pagubele au fost evaluate la suma de circa 1500 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza depozitării jarului din sobă în apropierea materialelor combustibile.

Explozie la o locuință din localitatea Copăceanca!

În aceeași zi în jurul orei 11.04 pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au intervenit la o situație de urgență generată de o explozie produsă la o casă de locuit, în localitatea Copăceanca cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD constatându-se faptul că o femeie, de circa 79 de ani, a fost scoasă de vecini de sub dărâmăturile casei de locuit afectată de explozie, iar aceasta suferise arsuri de gradul II și III pe o suprafață de aproximativ 20% din corp și pe căile aeriene. Explozia a distrus în totalitate bucătăria și dormitorul locuinței, pe aproape 20 mp, aceasta nefiind urmată de incendiu.

Echipajul medical de pe elicopterul SMURD, sosit în sprijin la locul evenimentului, a luat decizia intubării victimei și transportării acesteia la Spitalul Floreasca din municipiul București pentru a primi îngrijiri de specialitate.

Cauza probabilă a exploziei a fost o acumulare de gaze, provenită cel mai probabil de la o butelie defectă, deflagrația producându-se atunci când femeia a încercat să aprindă aragazul.

Nici ziua de Marți 5 decembrie nu a fost una liniștită pentru pompierii militari, astfel că în jurul orei 15.00, pompierii din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulantă SMURD pentru stingerea unui incediu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Lița, unde incendiul se manifesta la coșul de fum, existând posibilitatea ca scânteile de la coș să aprindă astereala din lemn a acoperișului. Focul a fost stins rapid , reușindu-se salvarea casei de locuit estimată la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum necurățat și totodată deteriorat.

Mircea OLTEANU

Despre autor