“Înalta Poartă” îi răspunde lui Ciolacu

După ce ani de zile i-au criticat pe adversarii politici că merg cu jalba-n proțap la Înalta Poartă de la Bruxelles, social-democrații au transmis și ei o scrisoare în care reclamau puterea de la București pentru acțiunile nedemocratice. În epistola adresată Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și vicepreședintelui executiv Frans Timmermans, Ciolacu semnala politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România, precum și atacul public și radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curții Constituționale a României și Consiliului Superior al Magistraturii.

Și ce credeți? Ursula von der Leyen, deși extrem de ocupată, și-a făcut timp să-i răspundă în scris lui Ciolacu, dovedind că “ciuma roșie” a devenit frecventabilă la Bruxelles.

Iată ce spune președintele CE în legătură cu acțiunile antidemocratice reclamate de Ciolacu: “Scrisoarea dumneavoastră atinge chestiuni legate de democraţie şi de statul de drept, aflate la baza însăşi a Uniunii Europene. După cum ştiţi, consolidarea respectului pentru statul de drept şi valorile comune exprimate în articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană sunt o prioritate pentru Comisie. De aceea, Comisia Europeană monitorizează, cu atenţie, evoluţiile legate de respectarea legislaţiei în toate statele membre, inclusiv în România.”

Despre modul în care Guvernul Cîțu a construit bugetul pe anul 2021, reclamat de Ciolacu, Ursula von der Leyen subliniază că derogările de la Tratatul Fiscal nu anulează obligațiile României de a avea o politică fiscală sustenabilă, orientată către investiții echitabile și ținerea sub control a datoriei publice.

În legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliență, șefa CE îi dă dreptate lui Ciolacu, spunând că PNRR trebuie să fie rezultatul unor consultări extinse cu autoritățile locale și regionale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizațiile de tineret și alte părți interesate relevante, iar contribuțiile acestea să fie reflectate pe deplin în plan.

Cu privire la schimbarea Avocatului Poporului, șefa Comisiei Europene vorbește despre rolul important al instituției Avocatului Poporului în funcționarea statului de drept și bunele practici europene în menținerea unui echilibru între puterile statului.

Rămâne de văzut în ce măsură scrisoarea Ursulei von der Leyen va fi folosită propagandistic de PSD, dar și dacă cei aflați la butoane vor ține cont de “recomandările” cuprinse în epistolă.

Șt. B.