În Teleorman, punct final însămânţărilor agricole de primăvară
Vremea neprielnică din această primăvară, cu ploi repetate şi temperaturi deosebit de scăzute în cea de-a doua parte a lunii martie şi pe parcursul lunii aprilie, a condus la dese întreruperi a lucrărilor de pregătire a terenului şi de efectuare a însămânţării culturilor agricole de cereale şi plante tehnice. A fost o campanie agricolă de primăvară dificilă, doar buna organizare a activităţii din câmp asigurând încadrarea lucrărilor de pregătire a terenului şi de însămânţare a principalelor culturi de primăvară în perioada optimă. Un volum de muncă foarte mare, fermierii propunându-şi să însămânţeze în această primăvară cu cereale şi plante tehnice 203.670 de hectare.
Până în urmă cu două zile, conform datelor centralizate la compartimentul de resort al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, agricultorii din judeţul nostru au reuşit să însămânţeze 199.594 de hectare, practic campania însămânţărilor de primăvară fiind aproape de finalizare. Au fost însămânţate 86.800 de hectare cu floarea soarelui, 79.620 de hectare cu porumb, 2.950 hectare cu ovăz şi 2.720 hectare cu orzoaică de primăvară. În acelaşi timp, au fost însămânţate 100 de hectare cu grâu de primăvară, 420 hectare cu sorg boabe, 480 hectare cu mazăre, 120 hectare cu fasole, 416 hectare cu soia. În exploataţiile agricole aparţinând fermierilor, precum şi în gospodăriile populaţiei cultura cartofului a fost înfiinţată pe 1.180 hectare, iar legumele în câmp şi în spaţii protejate au fost însămânţate pe 5.110 hectare. Plantele medicinale semănate în această primăvară ocupă o suprafaţă de 38 de hectare, iar tutunul suprafaţa de 80 de hectare. Culturile destinate asigurării furajelor se întind pe suprafaţa de 19.560 de hectare.
În aceste zile, principala preocupare a fermierilor este aceea de a executa cât mai repede praşilele mecanice şi manuale la culturile de floarea soarelui şi porumb, dar şi de combatere a buruienilor din celelalte culturi agricole, precum şi pentru recoltarea şi depozitarea în cele mai bune condiţii a furajelor necesare hrănirii animalelor.
Fermierii au trecut deja la revizuirea combinelor şi a celorlalte maşini agricole ce vor fi utilizate pentru strângerea recoltelor de cereale păioase, stadiul înaintat de dezvoltare a culturii de orz însămânţate toamna trecută impunând declanşarea secerişului încă din primele zile ale lunii iunie.
George ZAVERA